Pučka pravobraniteljica prozvala državna tijela zbog povijesnog revizionizma

Patrik Macek/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović objavila je u utorak analizu u kojoj je prozvala čitav niz državnih institucija koja optužuje da nečinjenjem i toleriranjem eksplicitnih ustaških i nacističkih simbola, kao i povijesnog revizionizma, ugrožavaju temeljne vrijednosti Ustava, piše Jutarnji list.

“Simboli i parole država tzv. Sila osovine ispisani su ili iscrtani na autobusnim stajalištima, zidovima zgrada, stadionima, plakatima, ali i na spomenicima NOB-a. Diljem Hrvatske nailazi se na kukaste križeve i ustaško “U”, pozdrav “Za dom spremni” i njegovu skraćenicu “ZDS” te kukaste križeve. Ova se obilježja ističu i uz komentare na internetskim portalima i na društvenim mrežama koji vrijeđaju i ponižavaju pa i potiču na mržnju prema Romima, Srbima, Židovima i drugima”, stoji u dokumentu.

Pravobraniteljica je posebno upozorila na učestale oblike povijesnog revizionizma, kao i promotore istog: “Tako se posljednjih godina tiskaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emitiraju TV emisije u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH. Osim u huškačkim, i nacionalistički obojenim medijima, ovakvi stavovi iznose se i u službenom glasilu Katoličke crkve, a prodrli su i u prevladavajuće medije, uključujući i javnu televiziju”.

Komentiraj