Pučka pravobraniteljica pokrenula ispitni postupak zbog smrti Matijanića

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila je u ponedjeljak, u povodu smrti novinara Vladimira Matijanića da se Hrvatska snažno obvezala svakom jamčiti pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom, Ustavom i međunarodnim dokumentima.

Šimonović Einwalter je, naglasivši da zdravstvena zaštita treba biti jednako i pravovremeno dostupna, istaknula kako ”ničiji život ili zdravlje ne smije ovisiti o tome koliko je uporan, snalažljiv, koje je političke orijentacije i je li utjecajan”.

”To znači i da u središtu postupanja svih djelatnika u zdravstvu trebaju biti osobe koje im se obraćaju, i koje s pravom očekuju da će oni poduzeti sve kako bi očuvali njihovo zdravlje i život. Konačno, sva nadležna tijela trebaju osigurati da zajamčena prava i u stvarnosti budu dostupna građanima”, priopćila je u ponedjeljak Šimović Einwalter.

Pravobraniteljica je ukazala da je situacija u kojoj je bio Matijanić primjer više kritičnih točaka, od otežanog pristupa zdravstvenoj zaštiti i informacijama koje su pacijentu potrebne, kao i načina komunikacije liječnika s pacijentima, preko pitanja funkcionalnosti i učinkovitosti organizacije sustava hitne medicinske pomoći, do naknadnog isticanja nedopustivog stava kako je za zaštitu života i zdravlja potrebno poznavati prave osobe i koristiti veze.

”Zato je iznimno važno brzo i temeljito ispitati postupanje svih zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj slučaj, a onda poduzeti sve korake kako se slične tragedije ne bi ponovile”, priopćila je pravobraniteljica dodajući da je vezano za ovaj slučaj pokrenula ispitni postupak na vlastitu inicijativu.

Pravobraniteljica je u priopćenju izrazila sućut članovima obitelji, prijateljima i kolegama preminulog Vladimira Matijanića, kao i podršku zbog progovaranja o problemima s kojima se susreo u pokušaju da dobije potrebnu skrb.

Puljak: Na Matijanićevoj smrti slomio se HDZ-ov model. Ili HDZ, ili Hrvatska.

Komentiraj