Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je Ministarstvo pravosuđa da bi stvaranje učinkovitog sustava zaštite zviždača bilo značajan doprinos borbi protiv korupcije, ali da predloženi nacrt zakona to neće postići.

U nacrtu zakona je, primjerice, naglasak stavljen na osiguravanje kanala za prijavu nepravilnosti i na načela, dok je sam način zaštite zviždača nedovoljno razrađen, objavila je pučka pravobraniteljica na svojoj internetskoj stranici.

„Nije ni propisano kako bi i u kojim rokovima, u kontekstu primjene ovog zakona, trebala postupati tijela nezaobilazna u borbi protiv korupcije, poput Uskoka i inspekcijskih službi, iako je to ključno za učinkovito rješavanje prijave i zaštitu zviždača.

Nedovoljno je uređeno i unutarnje prijavljivanje, kada prijavu ispituje povjerljiva osoba, koju odabire poslodavac, zbog čega bi moglo biti omogućeno zataškavanje. Naime, prema ovom prijedlogu, poslodavac ne bi imao obvezu uključiti radnike u odabir povjerljive osobe niti informirati vanjsko tijelo o samoj prijavi, što postupak čini nedovoljno učinkovitim i transparentnim. Nisu predviđene ni sankcije za, primjerice, pokušaj sprječavanja prijave ili utjecaj na rad povjerljive osobe“, smatra pravobraniteljica.

Dodaje i da prijedlog zakona predviđa da će upravo Ured pučke pravobraniteljice biti nadležno tijelo za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti.

„No, institucija za to nema ustavne ovlasti, jer se među nepravilnostima u obrazloženju prijedloga navode i, primjerice, one iz područja javne nabave, financiranja terorizma, nuklearne sigurnosti, čak i zdravlja i dobrobiti životinja, kojima se ne ugrožavaju temeljna ustavna prava građana pa ih pravobraniteljica nema ovlasti ni ispitivati. Zato, ukoliko zakon bude usvojen u ovom obliku, njegova svrha neće biti ispunjena, a bit će otvoren put za pokretanje postupka ocjene njegove suglasnosti s Ustavom.

Zaključno, rješenja koja zakon donosi nedovoljno su promišljena i razrađena, zbog čega neće omogućiti učinkovito otklanjanje nepravilnosti niti odgovarajuću zaštitu zviždača. Propuštena je to prilika da se borba protiv korupcije u Hrvatskoj značajno osnaži, izgradnjom cjelovitog sustava koji bi stvorio uvjete za sigurno prijavljivanje nepravilnosti, njihovo učinkovito ispitivanje, otklanjanje i sankcioniranje, kao i pružio adekvatnu zaštitu zviždača“, ističe pučka pravobraniteljica.

Komentiraj