Pučka pravobraniteljica: “Dosadašnja istraga koju je provela policija, nije učinkovita i zato je dobro da se uključio DORH”

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter poručila je u subotu u Petrinji kako slučaj trojice policajaca koji su sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH postavlja i pitanje odgovornosti države te da se zato mora provesti učinkovita neovisna istraga.

“Dosadašnja istraga koju je provela policija, nije učinkovita istraga sukladna pravnim standardima i zato je dobro da se u postupak uključilo i Državno odvjetništvo (DORH) “, odgovorila je novinarima u Petrinji na pitanje kako komentira slučaj gdje se na snimci vidi kako maskirane osoba s dijelovima policijske opreme tuku migrante.

Nakon što je u medijima objavljena snimka, hrvatska policija formirala je stručnu radnu skupinu i otkrila da se radi o službenicima interventne policije, odmah su udaljeni s dužnosti te protiv njih slijedi disciplinski postupak..

Uz stegovnu odgovornost, o kojoj se govori, kaže Šimonović Einwalter, Državno odvjetništvo treba biti uključeno “zbog propitivanja i kaznene odgovornosti u sklopu nacionalnog i međunarodnog prava”.

“Govorimo o zabrani mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja koje je dio Europske konvencije o ljudskim pravima, članak 3, te isto tako i o UN-ovoj konvenciji o zabrani mučenja. Kao opunomoćenica Hrvatskog sabora za zaštitu ljudskih prava, moram reći da ne govorimo samo o pojedinačnoj odgovornosti, već i odgovornosti države za postupanje svojih službenika, u ovom slučaju policijskih službenika. Zato moramo provesti učinkovitu neovisnu istragu”, rekla je  Šimonović Einwalter u Petrinji, gdje je sudjelovala na proširenoj sjednici Stožera za ublažavanje posljedice potresa..

Ured pučke pravobraniteljice otvorio je ispitni postupak, poslao dopise Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom odvjetništvu pa ćemo, kaže Tena Šimonović Einwalter,  vidjeti što će istraga pokazati i kakve će biti posljedice.

Na pitanje o tom slučaju, potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević konstatirali su kako je riječ o nedozvoljenom postupku za koji je utvrđivanje svih okolnosti slučaja još u tijeku. Pozvali su se na izjave premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, koji su već komentirali slučaj.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]