Puccinijev savršeni operni total ‘La Bohème’ osvojio je svjetske pozornice

Slavno Puccinijevo djelo ‘La Bohème’ o pariškim boemima, iako nije doživjelo uspjeh na praizvedbi, svakom je kasnijom izvedbom dočekano s ovacijama tako da je ta opera postala jedna od najpopularnijih opera u povijesti. Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života boema Henrija Murgera, koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Svoju premijeru ‘La Bohème’ imala je 1. veljače 1896. godine u talijanskom Torinu.

Potresna priča o mladim i siromašnim pariškim umjetnicima te njihovim nesretnim ljubavima osvojila je svjetske operne kuće i poslužila mnogim autorima kao inspiracija za stvaranje novih djela različitih žanrova. Rodolphe i Mimi nositelji su glavnih zbivanja u kojima pratimo sudbinu nekoliko mladića i djevojaka koji unatoč siromaštvu i bijedi ne gube vjeru u ljubav. Tragičan kraj i smrt Mimi samo pojačavaju potresan dojam velike ljubavne priče koja i danas uzbuđuje i stare i nove ljubitelje opere.

Puccini je njome osvojio svjetske pozornice pokazavši velik skladateljski talent te podario naraštajima nezaboravne arije i duete koji sublimiraju sve ono najljepše u njegovu opernom stvaralaštvu.

 

Komentiraj