Publicist Zdravko Zima imenovan je posebnim savjetnikom predsjednika Milanovića za kulturu

Predsjednik Zoran Milanović donio je odluku o imenovanju Zdravka Zime posebnim savjetnikom za kulturu. Publicist i književnik Zdravko Zima na dužnost stupa već danas, ali neće bit zaposlenik Ureda Predsjednika, priopćeno je.

Zdravko Zima rođen je u Malinskoj na Krku, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu završio je studij jugoslavenskih jezika i književnosti te apsolvirao studij sociologije.  Radio je kao novinar i kolumnist u Vjesniku, Danasu, Vijencu, Novom listu, uređivao Most / The Bridge, Lettre Internationale i Cicero. Godine 1995. radio je kao savjetnik za izdavaštvo u Ministarstvu kulture.

Kao književni kritičar afirmirao se 1980-ih. Kako se ocjenjuje, izgradio je osebujan stil, bujne retorike, a u književnokritičkim portretima svjetskih i hrvatskih pisaca pokazuje iznimnu informiranost i erudiciju.

Objavio je više knjiga književnih kritika, kolumni, eseja i priredio za tisak knjige mnogih pisaca. Opsežan izbor iz Zimina opusa na njemačkom jeziku objavio je časopis Relations (dvobroj 1–2/2011.)., a za svoj rad dobio je više priznanja.

Komentiraj