PU istarska: ‘Talijanska ribarica sprovedena u Umag’

Ivo Cagalj/PIXSELL

Istarska policija uhvatila je u utorak popodne talijansku ribaricu u nezakonitom prijelazu državne granice, uzapćila je te sprovela u Umag, gdje će sutra ujutro zapovjednik i članovi posade biti prepraćeni do Prekršajnog suda.

Tehničkim sustavima službenici Nacionalnoga pomorskog centra za prikupljanje podataka uočili su kako talijanska ribarica prelazi državnu granicu i ulazi u hrvatsko teritorijalno more, a zbog brzine i načina kretanja, moglo se pretpostaviti da je bila u prekršaju zbog nezakonitog ribolova. “Informacija o tome je odmah proslijeđena najbližemu policijskom plovilu Policijske uprave istarske koje je promptno reagiralo. Ribarica je u 15,20 sati uzapćena te je sprovedena u luku Umag zbog daljnjega policijskog postupanja”, izvijestila je glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.
 Neslužbeno se doznaje da je riječ o ribarici “Vega” iz talijanske luke Chioggie i da će zapovjednik i posada u srijedu ujutro biti prepraćeni do Prekršajnog suda u Umagu.
  Istarska Policijska uprava ističe u popodnevnom priopćenju da MUP nadzire i štiti državnu granicu na moru uporabom policijskih plovila i tehničkih sustava koji sadržavaju i podatke dobivene s radara i kamera postavljenih na mjestima s kojih se može nadzirati cijela državna granica na moru te i morski prostor Republike Hrvatske.

 “Pozornost policije posebno je pojačana u vrijeme kada na moru vladaju loši vremenski uvjeti i kada prekršitelji smatraju da bi mogli proći neopaženo. Dovoljan broj policijskih plovila i tehnički sustavi kojima raspolažemo jamstvo su sigurnosti naše granice i vanjske granice Europske unije, te pokazatelj spremnosti na sve izazove u svim vremenskim uvjetima i spremnosti za preuzimanje zahtjevnih schengenskih zadaća”, priopćila je istarska policija.

Komentiraj