Ptičja gripa u Slavoniji, slijedi eutanazija

Anto Magzan/PIXSELL

Na adresu redakcije Indexa pristiglo je priopćenje o eutanaziji peradi iz Ministarstva poljoprivrede.
Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U mjestu Mlaka Antinska u blizini Vinkovaca na gospodarstvu koje se bavi uzgojem peradi upravo je potvrđen virus influence ptica podtipa H5N8. Prema do sada utvrđenom stanju, vlasnik uginule peradi čije se gospodarstvo nalazi u neposrednoj blizini rijeke Vuke, nije se pridržavao Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 5/17) kojom je na cijelom području RH obvezno držanje peradi u zatvorenom.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzela je mjere zatvaranja gospodarstva, pristup je zabranjen, a lokaciju osigurava policija. Zbog mogućeg kršenja Naredbe protiv vlasnika peradi bit će pokrenut prekršajni postupak, ili kazneni ako se bolest proširi na susjedna gospodarstva.

Danas će se eutanazirati sva perad na zaraženom gospodarstvu (žuto na slici), a riječ je o ukupno oko 600 kljunova kokoši, pataka, gusaka i golubova. Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići šest gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženog gospodarstva (ljubičasto označeno na slici) te popisati i uzorkovati njihovu perad (brisevi sa žive peradi).

Izjave medijima na ovu temu dat će Damir Agičić, pomoćnik ministra za veterinarstvo DANAS u 14 sati ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede (Ulica grada Vukovara 78).

Još jednom pozivamo posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.

Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije.”

Komentiraj