Sanjin Strukic/PIXSELL

PSIHOLOŠKI FAKTOR Bodybulderi su skloni poremećaju u prehrani

Bodybulderi koji ekscesivno konzumiraju dodatake prehrani mogli bi bolovati od novog oblika poremećaja prehrane, piše albawaba.com.

Istraživanje je uključivalo 195 muškaraca u dobi od 18 do 65 godina. Ispitanici su morali bar jednom u 30 dana konzumirati neki od legalnih dodataka prehrani i vježbati bar dva put tjedno. Osim o prehrani istraživanje je uključivalo i pitanja o osobnosti, samopuzdanju, izgledu tijela…

Doktori Richard Achiro i Peter Theodore utvrdili su da je 40 posto ispitanika povećalo korištenje dodataka prehrani tokom vremena.

 

  • “Muškarci svijesni svog tijela natjerani su psihološkim razlozima održavati razinu fizičke ili mišićne ‘perfekcije’. Oni su skloni koristiti dodatke prehrani i lijekove u ekscesivnom obliku, što je dokazano u ovom istraživanju kao oblik poremećaja u prehrani”, rekao je Richard Achiro

 

Dvadesetidva posto je odgovorilo kako su im dodaci prehrani zamijenilu uobičajnu prehranu.

Dvadesetidvet posto ih je zabrinuto korištenjem dodataka. Osam posto je otkrilo kako im je liječnik opće prakse rekao da smanje ili prestanu uzimati dodatke prehrani zbog mogućih posljedica po zdravlje.

Tri posto ih je bilo hospitalizirano zbog problema s bubregom ili jetrom zbog pretjerane konuzmacije takvih proizvoda.

Istraživanje je predstavljeno na godišnjoj konvenciji American Psychological Associationa.

Komentiraj