Psihijatar Vidović: Građane moramo naučiti da kanaliziraju agresiju, problem je i ilegalno oružje

Domagoj Vidović, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče, komentirao je u Dnevniku HRT-a današnji strašan čin četverostrukog ubojstva. Rekao je da je ljudsko ponašanje komplicirano i kompleksno te da ljude u ovako strašnom činu vodi čitav niz faktora.

Osoba za koju se sumnja da je počinila ubojstva pronađena je mrtva.

“Kad promatramo cjelokupni događaj, vidimo da u tim ljudima raste afektivna tenzija, prepuni su srdžbe, bijesa i negativnih emocija i kada iz svoje perspektive razriješe problem koji ih muči, oni isprazne emocionalnu energiju i ostanu sami sa sobom i svojim zlodjelom. Tada preostalu agresiju okrenu prema sebi i počine ubojstvo”, rekao je Domagoj Vidović za HRT.

Ovo nije prvi takav slučaj koji je zadesio šibensko područje. Treba li tražiti poveznicu između prethodnih slučajeva i ovog, doktor Vidović je rekao da bi trebalo na načelnoj razini:

“Predmetni slučajevi su svaki za sebe vrlo različiti. Možda je i jednim djelom i slučajnost, ali to je područje koje je duže vrijeme ekonomski zaostajalo za ostalim dijelovima Dalmacije, pa bi u tom mogli tražiti objašnjenje malog dijela uzroka i čimbenika, koji bi doveli do počinjenja tako teškog kaznenog djela”.

Problem ilegalnog oružja

Naglasio je, kako nas treba zabrinuti pitanje ilegalnog oružja.

“Svatko od nas svakoga dana treba uložiti dodatni napor u borbi protiv nasilja. Policija treba uložiti više pažnje, da se ukloni ilegalno oružje iz ruku onih, koji za to nisu ovlašteni. Svatko od nas treba voditi borbu protiv nasilja i graditi društvo u kojem ćemo prihvatiti ljude, omogućiti im da se razviju u potpunosti, djeci omogućiti da izrastu u psihički i fizički zdrave osobe i da imamo društvo u kojem postoje jasni kriteriji što je prihvatljivo, a što nije”, rekao je Vidović.

Komentirao je i mogu li uvjeti u kojima zbog koronavirusa živimo zadnjih godinu dana biti uzrok. Rekao je, kako je to mala kap, mali dodatak na sve čimbenike koji su osobu vodili k počinjenju kaznenog djela.

“Onda bi mogli reći, da kad izađemo iz koronakrize, da će broj kaznenih djela biti manje, ali to neće biti tako. Naša zadaća kao društva je da građene osnažimo i naučimo kako se lakše nositi i na zreliji način kanalizirati svoje agresivne pulseve i tako ćemo postići da ovakvih djela bude manje”, poručio je psihijatar Vidović.

Komentiraj