Prvo masovno cijepljenje građana u Rijeci održava se u subotu na Zametu

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Doma zdravlja u subotu 6. ožujka započet će s prvim masovnim cijepljenjem u Rijeci.

Akcija procjepljivanja održavat će se u zametskoj dvorani od 9 do 14 sati, a ova javnozdravstvena akcija samo je uvod u buduće veće procjepljivanje građana, koje će ovisiti o raspoloživim količinama cjepiva, piše Novi list.

Predviđa se da će se u subotu cijepiti oko petstotinjak građana s područja grada Rijeke i riječkog prstena, a koje će na cijepljenje uputiti obiteljski liječnici. Ordinacije obiteljske medicine odabrat će pet pacijenata, sukladno prioritetima aktualne faze procjepljivanja opće populacije, a pacijenti će od svojeg liječnika primit poziv na cijepljenje, kao i točan termin dolaska.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije apelira da građani ne dolaze samovoljno na cijepljenje te da se odabrani pacijenti pridržavaju zakazano vrijeme dolaska kako bi se poštovale epidemiološke mjere i izbjeglo nepotrebno okupljanje većeg broja ljudi.

Građani će se cijepiti mRNK cjepivom, odnosno cjepivom koje koristi genetski materijal, tzv. glasnički RNK, koji čini da stanice stvore dio proteina koronavirusa na koje imunološki sustav reagira i stvara protutijela u slučaju doticaja s virusom.

Uz ovu masovnu akciju procijepljivanja, svi punktovi za cijepljenje na području Rijeke, Opatije, Crikvenice, Gorskog kotara i na otocima nastavljaju funkcionirati kao i do sada.

Komentiraj