Prvim filmom Buñuel je nagovijestio nadrealistički smjer

Luis Buñuel je rođen 22. veljače 1900. u malenom španjolskom gradiću Calandi. Roditelji su mu bili Leonardo Buñuel i María Portolés Cerezuela, a njegova dva brata zvali su se Alfonso i Leonardo, dok su njegove četiri sestre bile Alicia, Concepción, Margarita and María. Imao je strogo jezuitsko obrazovanje, a dok je strudirao na madridskom sveučilištu, postao je veoma blizak prijatelj sa slikarem Salvadorom Dalijem i pjesnikom Federicom Garcíjom Lorcom.

Prvi mu film ‘Andaluzijski pas’ traje samo 16 minuta, ali ostavlja utisak vječnosti. Od novca koji mu je dala majka, Buñuel i Dali su ovaj film zamislili isključivo na snovima, tako da pravog zapleta i fabule nema. Buñuelov dio sna je o oblaku koji presijeca Mjesec „baš kao što bi oštrica presijekla oko“, a Dalijev o ruci po kojoj gmižu mravi. Za filmofile i ljubitelje nadrealizma ovaj film je obavezan, ali i za poštovatelje lika i djela Davida Bowieja, koji je jedno vrijeme prvim kadrovima ovog filma volio zgražavati publiku na svojim koncertima.

Premijeri ‘Andaluzijskog psa’ prisustvovali su i Picasso, André Breton, Marcel Duchamp, a Buñuel, koji je očekivao burne reakcije publike, pripremio je pune džepove kamenčića kako bi se branio od nezadovoljne publike.

Komentiraj