Prvih 69 brojeva “Poleta” u newyorškoj MoMA-i

Spencer Platt/Getty Images

Prvih 69 brojeva časopisa “Polet”, koji je u vrijeme najveće popularnosti osamdesetih godina dosezao tiražu i do 150 tisuća primjeraka po broju, pohranit će se u Biblioteci prestižnog Muzeja moderne umjetnosti MoMA, objavio je istaknuti hrvatski dizajner i ilustrator Mirko Ilić.

  • Na svom Facebook profilu Ilić je objavio faksimil pisma kojeg je dobio iz MoMA-e, a kojim se potvrđuje da će njegova donacija biti prihvaćena i da će značajno obogatiti njihovu biblioteku.

“Da mi je netko 1976. rekao da ćemo završiti u MoMA-i, vjerojatno bih ga prvo pitao o čemu se radi i što to puši”, napisao je Ilić, koji godinama živi i radi u New Yorku gdje je ostvario respektabilnu međunarodnu karijeru. Na tom velikom uspjehu čestitao je svima koji su s njime radili u “Poletu”.

Prije nego što je na čelo “Poleta” došao danas afirmirani književnik Pero Kvesić, to glasilo Saveza socijalističke omladine Hrvatske bilo je tipični, suhoparni omladinski list.

Popularnost među mladima stekli su njima bliskim temama, od rock glazbe do filma i fotografije, ali i zahvaljujući ilustracijama, dizajnu i fotografijama, odnosno grafičkim urednicima poput Ilića, Gorana Trbuljaka ili Ivan Doroghija.

Pod sloganom “Polet je kriv za sve!” tjednik je privlačio sve veći broj čitatelja, a istovremeno bio mjesto nove novinarske scene s koje su potekli mnogi danas afirmirani novinari i fotoreporteri.

Biblioteka MoMa-e posjeduje jedan od najboljih fundusa avangardnih istočnoeuropskih izdanja, a u njoj se već čuva niz publikacija vezanih uz Hrvatsku, među kojima je najviše izdanja posvećenih hrvatskoj umjetnosti, slavnim umjetničkim pokretima i izložbenim projektima.

Komentiraj