Prvi veleposlanik UAE-a u Izraelu preuzeo dužnost

Prvi veleposlanik Ujedinjenih Arapskih Emirata u Izraelu preuzeo je dužnost u ponedjeljak istaknuvši da je “ponosan” i “počašćen” što mu se pruža prilika da radi na učvršćenju veza dviju zemalja nekoliko mjeseci nakon njihove normalizacije.

Mohamed Mahmoud Fateh Ali Al Khaja predao je vjerodajnice izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu na svečanosti u predsjedničkoj rezidenciji u Jeruzalemu.

Nakon riječi dobrodošlice na arapskom, Rivlin je u govoru na hebrejskom pozdravio emiratskog diplomata rekavši da izraelski narod “jedva čeka da upozna vaš narod”.

“Učinit ću sve kako bismo osnažili naše veze i približili kulture dviju zemalja i dvaju naroda”, rekao je emiratski diplomat u društvu s predsjednikom Rivlinom.

“Neumorno ću raditi na učvršćenju političkih veza naših dviju zemalja u korist naših naroda i regionalne stabilnosti”, dodao je.

Na sastanku s izraelskim ministrom vanjskih poslova Gabijem Ashkenazijem nešto ranije, emiratski diplomat je istaknuo da je “veoma ponosan i počašćen što je prvi emiratski veleposlanik u Izraelu”.

“Moje poslanje ovdje je čuvati i razvijati te veze. Nadamo se da će to donijeti mir i blagostanje narodima na Bliskom istoku”, rekao je još diplomat koji će u utorak posjetiti Yad Vashem, memorijalni kompleks u Jeruzalemu posvećen žrtvama holokausta.

Ujedinjeni Arapski Emirati su uz Bahrejn prva zemlja u Perzijskom zaljevu koja je u rujnu 2020. pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država potpisala ugovor o normalizaciji veza s Izraelom.

U okviru tog normalizacijskog vala, UAE i Izrael su potpisali veći broj trgovinskih ugovora na polju prehrambene industrije, turizma i visoke tehnologije.

Izrael je krajem siječnja izvijestio o otvaranju veleposlanstva u UAE-u i o dolasku svog predstavnika Eitana Na’eha.

Veleposlanstvo UAE-a u Izraelu smješteno je u Tel Avivu, izraelskoj metropoli u kojoj je većina diplomatskih predstavništava zemalja koje ne priznaju Jeruzalem izraelskim glavnim gradom.

Izrael je 1967. anektirao istočni dio svetog grada i čitav Jeruzalem smatra svojom “nedjeljivom” prijestolnicom, a Palestinci žele da istočni Jeruzalem bude glavni grad neovisne države kojoj teže.

Palestinci su kritizirali nedavnu normalizaciju veza Izraela i arapskih zemalja nazivajući je “izdajom” jer se rješenje izraelsko-palestinskog sukoba sve dosad smatralo nužnim uvjetom za bilo kakvu normalizaciju.

Komentiraj