Prvi trgovinski razgovori SAD-a i Kine otkad je Biden stupio na dužnost

Američki i kineski trgovinski pregovarači uspostavili su prvi kontakt o tekućem trgovinskom sporu dviju zemalja otkako je Joe Biden postao američkim predsjednikom.

Nova američka trgovinska predstavnica Katherine Tai i kineski potpredsjednik vlade Liu He razgovarali su u četvrtak, objavile su dvije strane u odvojenim priopćenjima.

“Bili su to iskreni, pragmatični i konstruktivni razgovori”, objavilo je kinesko ministarstvo trgovine. SAD je dao sličnu ocjenu, navodeći “iskrenu razmjenu mišljenja” dvije strane. Takav izbor diplomatskih fraza obično ukazuje na to da su tijekom rasprava postojale razlike u mišljenjima, primjećuje dpa.

Američka strana je tijekom “uvodnog virtualnog sastanka” razgovarala o “vodećim načelima trgovinske politike Biden-Harrisove administracije i njezinoj neprekidnoj analizi američko-kineskog trgovinskog odnosa, uočavajući pritom zabrinjavajuća pitanja”.

Veleposlanica Tai je istaknula da se raduje budućim razgovorima s potpredsjednikom vlade Liuom, navodi se u američkom priopćenju.

Obje su strane naglasile važnost međusobnih trgovinskih odnosa.

No nova američka administracija Joea Bidena vidi Kinu kao svog najvećeg konkurenta i nagovijestila je da će slijediti oštar kurs protiv Pekinga, u suradnji s međunarodnim saveznicima.

Kinu se optužuje za nepoštene trgovinske prakse, državne subvencije, tržišne zapreke, krađu intelektualnog vlasništva i prisilni transfer tehnologije.

Peking i Washington tri su godine upleteni u trgovinski rat. Posljednji kontakt pregovarača bio je u kolovozu za vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

SAD i Kina postigle su djelomični sporazum u siječnju s takozvanim trgovinskim sporazumom prve faze koji je poslužio kao prekid vatre u trgovinskom ratu.

Tim sporazumom Kina se obvezala da će značajno povećati uvoz iz SAD-a. Peking pak traži da SAD povuče kaznene carine koje je Trump uveo na gotovo sav uvoz iz Kine, na koje Peking nije mogao dostatno odgovoriti protucarinama.

Komentiraj