Prvi test planetarne obrane čovječanstva: NASA zabila letjelicu u asteroid

NASA-ina svemirska letjelica DART u ponedjeljak se usoješno zabila u ateroid. Riječ je, prenosi CNN, o prvom testu planetarne obrane čovječanstva.

Sudar Darta s Dimorphosom je gotovo sigurno promijenio putanju asteroida, uzimajući u obzir fundamentalne zakone fizike o očuvanju energije i impulsa. Ukoliko se Dimorphosova orbita oko većeg asteroida Didimosa ne promijeni, onda će Newtonovi zakoni biti oboreni.

DART misija ili Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida pokrenuta je prije 10 mjeseci. “DART (Double Asteroid Redirection Test) prva je misija koja je pokušala skrenuti s putanje opasan objekt u izravnom eksperimentu kako bi spriječila njegov udar o planet Zemlju”, rekao je direktor svemirske misije Thomas Zurbuchen.

“Čovječanstvo je ušlo u nova doba, u doba kada potencijalno imamo sposobnost zaštititi se od opasnosti kakvu predstavljaju asteroidi. Čudesno”, rekla je jedna od čelnica NASA-e, Lori Glaze.

Svemirska letjelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u studenome 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a. Dizajnirana je tako da se zaleti u asteroid Dimorphos brzinom od 6,6 kilometara u sekundi, što bi se trebalo dogoditi u 23.14 GMT u ponedjeljak.

Komentiraj