Više od šest milijuna birača počelo je u nedjelju izlaziti na izbore u njemačkoj saveznoj državi Donjoj Saskoj koji će vjerojatno predstavljati ključni test političkog raspoloženja u zemlji tri tjedna nakon općih izbora.

Ankete pokazuju blagu prednost socijaldemokrata (SPD) pred konzervativcima kancelarke Angele Merkel s 34,5 posto naspram 33 posto. Prema istim ispitivanjima, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP) bi osvojili po 9 posto glasova, AfD 7, te stranka Ljevica 5 posto glasova.

Izbori u Donjoj Saskoj, drugoj najvećoj njemačkoj državi, sazvani su tri mjeseca prije roka nakon što je Stranka zelenih, članica SPD-ove koalicije prešla na stranu demokršćana i srušila većinu.

Nedjeljni izbori najvjerojatnije će otvoriti put kancelarki Merkel da formalno pokrene pregovore o trostranoj koaliciji s FDP-om i Zelenima.

Na saveznim izborima u rujnu velike su stranke Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ostvarile najslabiji rezultat u poslijeratnoj povijesti. Istodobno je u Bundestag ušla desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

Izbori u Donjoj Saskoj su važni i za čelnike CDU-a i SPD-a Angelu Merkel i Martina Schulza. I za jednog i za drugog bi novi poraz, nakon povijesnog debakla na saveznim izborima,  bio težak udarac.

I Merkel i Schulz trebaju potporu zbog oslabljenog položaja. Promatrači smatraju da bi poraz SPD-a u Donjoj Saskoj ozbiljno uzdrmao funkciju predsjednika stranke Martina Schulza.

Poraz CDU-a bi oslabio položaj Merkel uoči kompliciranih i teških pregovora o sastavljanju koalicijske vlade između demokršćana, liberala i zelenih.

Komentiraj