HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ls

Prvi susret predsjednice Grabar-Kitarović s austrijskim kolegom Van der Bellenom

Bilateralni odnosi Hrvatske i Austrije, s naglaskom na gospodarstvo, biti će glavna tema večerašnjeg susreta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena u Salzburgu, najavila je u ponedjeljak šefica države.

Grabar-Kitarović, Van der Bellen i slovenski predsjednik Borut Pahor sastaju se u utorak na već tradicionalnom skupu predsjednika triju država, inicijative započete 2014. u Beču, a u cilju razmjene i usuglašavanja stavova o regionalnim pitanjima, europskom projektu i međunarodnim izazovima.

Šefica hrvatske države svoje je aktivnosti u Mozartovom gradu započela danas, susretom s predstavnicima hrvatske zajednice te navečer bilateralnim susretom s austrijskim kolegom.

“Ovo je naš prvi susret. Razgovarat ćemo svakako o bilateralnim odnosima, prvenstveno u području gospodarstva, trgovine i investicija”, kazala je predsjednica novinarima uoči sureta s Van der Bellenom.

Podsjetila je da je Austrija jedan od najvećih partnera Hrvatske u području investicija i trgovine te da  svake godine našu obalu posjeti i 1,2 milijuna austrijskih turista.

“Želja je da osnažimo i produbimo te odnose”, poručila je Grabar-Kitarović.

Kako je najavila, razgovarat će se i o europskim pitanjima, posebice o zajedničkim interesima unutar europskog projekta, ali i  Brexitu, o slobodi kretanja ljudi i otvorenim pitanjima koja ne dominiraju odnosima dviju zemalja, “ali se nekako provlače”, poput pitanja sukcesije još iz razdoblja bivše monarhije.

Što se tiče odluke Arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, predsjednica je kazala da će “svakako argumentirati naše stavove”, ali da će se o tome više razgovarati sutra nego danas.

Na pitanje kako komentira stav Austrije, koja je pozvala na poštivanje međunarodnog prava, predsjednica je kazala da Austrija želi da se zatvaraju otvorena pitanja između država članica Europske unije, ili zemalja aspiranata, te poštuje međunarodno pravo.

“Ali upravo je došlo do povrede međunarodnog prava i gubitka povjerenja. Svakako ću argumentirati naše stavove”, rekla je Grabar-Kitarović. Smatra da je Hrvatska dobro obavila posao po tom pitanju, ali i naglasila da od diplomacije očekuje puno više.

Kao glavne teme sutrašnjeg trilateralnog susreta najavila je budućnost Europske unije, stanje na području jugoistoka Europe te načine unaprjeđenja sveukupnih odnosa.

Komentiraj