Prvi susret Netanyahu-Gantz u novom krugu razgovora

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se u nedjelju navečer sa svojim protivnikom Bennyjem Gantzom, prvi puta otkako je Gantz dobio mandat za sastavljanje buduće vlade, ali pregovori za sada nisu donijeli rješenje za izlazak iz krize, rekle su dvije strane.

Izrael je u u političkom zastoju od proljeća, nakon dva izbora, u travnju i rujnu koji nisu dali jasnog pobjednika niti je sklopljena vlada nacionalnog jedinstva.

Nakon posljednjih parlamentarnih izbora u rujnu, predsjednik Reuven Rivlin dao je mandat Benjaminu Netanyahuu koji sa saveznicima ima 54 zastupnika od ukupno 120 u Knessetu za formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Ali Netanyahu, kojeg bi pravosuđe moglo sljedećih tjedana optužiti za korupciju i zloporabu povjerenja, nije uspio dobiti potporu 61 zastupnika da bi imao veinu pa je vratio svoj mandat predsjedniku koji ga je u srijedu povjerio Bennyju Gantzu i tako za sada izbjegao održavanje trećih izbora u manje od godinu dana.

U zajedničkom priopćenju dvaju tabora navodi se da su razgovori održani u Tel-Avivu, u sjedištu vojske, čiji je zapovjednik Gantz.

Tijekom susreta dvojica čelnika su razgovarala o političkim opcijama i dogovorila nastavak razgovora dviju ekipa pregovarača.

Komentiraj