Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u srijedu je upozorio zemlje koje zakonski kažnjavaju homoseksualnost da “zaustavljaju povijest”, na prvom UN-ovu sastanku na visokoj razini o LGBT pravima.

Održanom usporedo sa zasjedanjem Opće skupštine UN-a, sastanku je prisustvovao američki potpredsjednik Joe Biden te čelnici iz 20 zemalja braneći prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba širom svijeta.

Ban je kazao kako je “sramota” da se stotine ljudi ubija u nasilju protiv homoseksualaca svake godine a milijuni “žive svoje živote u sjeni diskriminacije i neodobravanja”.

“Nekoliko zemalja zaustavlja povijest drakonskim novim kaznama zato što je netko homoseksualac ili samo govori o tome”, rekao je on.

“Nema mjesta u našem 21. stoljeću za diskriminaciju koja se temelji na seksualnoj orijentaciji ili spolnom identitetu”.

Više od 70 zemalja širom svijeta još uvijek ima zakone koje homoseksualnost proglašavaju zločinom.

U svojem govoru Biden je izdvojio Egipat, Rusiju i Ugandu zbog anti-homoseksualnih zakona, gdje su “uhićenja u porastu”.

Biden, prvi visoko rangirani američki dužnosnik koji podržava istospolni brak, rekao je da je omogućavanje prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba “pitanje građanskih prava našeg doba”.

“Nijedna vlada, nijedno društvo, nijedan pojedinac, nijedna okolnost ne bi smjeli diktirati koga volite”, rekao je Biden na sastanku kojemu je prisustvovala i čileanska predsjednica Michelle Bachelet te norveški premijer Erna Solberg.

Gotovo 40 zemalja legaliziralo je istospolne parove, rekao je Ban, koji je također pohvalio Mozambik, Sejšele i Nauru što su ove godine ukinuli zakonsko kažnjavanje homoseksualnosti.

Komentiraj