Prvi sastanak Stožera: Žinić o obnovi: “Osobno se ne osjećam odgovornim”

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved u ponedjeljak je sudjelovao na na prvom sastanku Stožera civilne zaštite za područje pogođeno potresom kojemu je odlukom Vlade na čelu. Nakon sastanka s čelnicima lokalnih stožera na kojem se upoznao sa stanjem na terenu i utvrdile daljnje aktivnosti, Medved se obratio medijima.

Medved je kazao da djelovanje Stožera podupire organizaciju županijskog, gradskog i drugih stožera. “Ovaj Stožer od ovog trenutka bit će aktivan tijekom 24 sata dnevno. Svi potrebni podaci o osobama i kontakti iz Stožera bit će javno dostupni kako bi svi koji trebaju mogli dobiti Stožer i informirati se”, rekao je ministar branitelja.

“Stožer planira i naredne operacije, to su one sustavne mjere vezane za obnove. U skladu s tim, Stožer će odgovarati i nositi se sa svim izazovima koji su pred nama i opravdati povjerenje”, poručio je Medved.

Novinarima se obratio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić. On je poručio da je trenutno najveći problem doprema smještaja i podjela hrane. “Osim obnove, mi već razmišljamo o revitalizaciji ovog prostora. Ovo je možda velika prilika da se ovaj prostor revitalizira”, poručio je Žinić.

“Vlada i ovim putem želi iskazati jasnu pomoć prema narodu. ovaj potres zahvatio je 12 od 19 jedinica lokalne samouprave, četiri velika grada, gotovo 116 000 stanovnika je zahvatilo. Oštećeno je 30 crkava, 10 teško srušeno, 11 škola je neupotrebljivo. Velike su štete i na gospodarstvu, velike su materijalne i ljudske štete”, rekao je Žinić.

Ministar Darko Horvat kazao je da je putem aplikacije pristiglo više od 17.500 zahtjeva za pregled statičara. Dodao je da je od gradonačelnika, načelnika općina zatraženo da se od vlasnika objekata s crvenom naljepnicom ili iksom što prije dobije dozvola za rušenje kako ne bi došlo do novih ozljeda ili smrtnih slučajeva.

“Od 5,5 tisuća pregledanih objekata gotovo 30% je neuporabljivih. Svi objekti koji su crvenih markica i ikseva, zamolio sam načelnike da nam što prije pribave izjave vlasnika da su suglasni za uklanjanje tih objekata. Što se tiče žute oznake, morat će u konstrukcijsku obnovu”, dodao je Horvat.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je da su predstavnici iz ministarstva iznijeli neke konkretne prijedloge što će raditi i što je u planu. “Dobro smo započeli, ali pred nama je puno posla. Imamo odgovornost da vratimo život na ovo područje”, rekao je Milošević i zahvalio svim službama na terenu.

Na konferenciji za medije ponovljeno je i da je Vlada stavila na raspolaganje 220 državnih stanova za pogođene potresom.

Medved se osvrnuo i na obnovljene kuće nakon rata koje je ovaj potres srušio. “Svjedočili ste da je dio tih objekata koji je u organiziranoj obnovi nakon Domovinskog rata doživio oštećenja, a s obzirom na to da su najavljene istražne radnje, ja ih dalje ne bih komentirao. Prepuštamo nadležnim tijelima da utvrde u kojoj mjeri je točno da kvaliteta radnje nije na razini na kojoj je trebalo biti”, rekao je Medved.

Župan Žinić govorio je i o odgovornosti za obnovu nakon 1995. godine. “Od 1995. sam radio u Ministarstvu razvitka i obnove, sustav je bio postavljen na način smo imali čitav tim tvrtki koje su imale ugovor s ministarstvom, dopuštamo da ima i nepravilnosti. Osobno se ne osjećam odgovornim jer nisam bio odgovoran za kvalitetu gradnje”, rekao je župan Žinić.

“Nadležne službe će utvrditi jesu li kuće napravljene po propisima, one su trebale biti napravljene po svim tehničkim propisima, jer to su nove kuće koje su projektirane, radile su ovlaštene kuće i projekte i nadzore, i graditelji su bili ovlašteni. Obnova je trebala biti izvedena po najvišim standardima i kvalitetnim materijalima”, kazao je.

Podsjetimo, na sjednici Vlade održanoj u ponedjeljak donesena je odluka o snivanju posebno Stožera za obnovu potresom pogođenih područja. Na čelu stožera bit će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. “Na vrhu piramide je Tomo Medved, glavni čovjek za koordinaciju svih aktivnosti je Tomo Medved. On je glavna odgovorna osoba. Sve što Zakon o sustavu civilne zaštite podrazumijeva primjenjuje se jednako na Medveda, kao što to ima Božinović inače. Sve službe koje su već na terenu ću biti u odgovornosti, koordinaciji i suradnji s ministrom Medvedom”, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji nakon sjednice Vlade.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]