Luka Stanzl/PIXSELL

Prvi samostalni koncert grupe Bang Bang

Nakon sedam godina postojanja, grupa Bang Bang napokon će održati prvi samostalni koncert, u zagrebačkoj Tvornici kulture, 1. ožujka. Kako je rekao Hrvoje Prskalo, bend je konačno dovoljno sazrio i prebrodio sve dječje bolesti: „Napokon imamo i dovoljno autorskih pjesama za veći samostalni koncert. Za takav projekt bend mora imati dosta terenskog iskustva i prije svega, sređene odnose među redovima. Zadnjih nekoliko godina svirali smo na raznim mjestima, od onih najmanjih bina gdje smo glavama udarali u strop, do velikih festivalskih pozornica. Nakon svih tih iskustava i škole koju smo prošli, želimo si postaviti neke nove izazove i podići ljestvicu.”

Lara Antić Prskalo kaže da zbog koncerta u Tvornici postoji mala doza treme, ali ona je samo znak koliko im je stalo i koliko su uzbuđeni. „Pripremamo se za ovaj koncert već jako dugo i tehnički smo posve sigurni u sebe. Okružili smo se divnim ljudima koji nam pomažu oko organizacije i time su nam maknuli jedan veliki teret s leđa“.

Pjesma „Imam“ Bang Banga obilježila je cijeli period i postala hit, nakon čega je grupa dobila i Porina. Kako kaže Lara Antić Prskalo, iako je od ˝Imam˝ prošlo više od četiri godine i danas ljudi članovima grupe u inbox šalju snimke kako izvode pjesmu, a to je veliki poticaj za dalje.

Kad je Porin iz 2015. u pitanju, Hrvoje Prskalo rekao je da, zbog brojnih reakcija na izbor upravo njih kao dobitnika, ne razumije nečiju potrebu da se Bang Bang javno opravdava ili ispričava u ime 1300 glasača. I ne misli da je glasačko tijelo nekompetentno, niti da su pogrešno izglasali.

Odgovorio je i na pitanje koliko je teško nakon hita napraviti hit: „Teško je. Svatko tko tvrdi suprotno, laže. Hit se i ne može definirati. Na zapadu su trenutačno hitovi pjesme bez nekog klasičnog refrena, bez melodije, produkcija je pojela samu pjesmu. Nije teško pratiti trendove i šablonski raditi aranžmane, ali mislim da to u većini slučajeva ne može rezultirati evergrinima koji traju desetke godina. I Stonesi bi sigurno htjeli još jedan ‘Satisfaction’, ali takva pjesma danas, na žalost, ne bi bila hit u tim razmjerima“.

Lara Antić Prskalo o tome kaže: „Danas većina publike traži lako probavljivo, ono što možemo konzumirati bez puno razmišljanja i tako je u svemu, bilo da je riječ o pjesmama, tekstovima, knjigama ili filmovima. Dobar sadržaj traži svoje vrijeme, kako osobe koja ga stvara tako i onih koji ga konzumiraju. Mislim da lake note i površni tekstovi ne mogu dugo trajati. U novije vrijeme pjesme Amy Winehouse ili Adele dokaz su da kvaliteta uvijek nađe svoj put i pravu publiku. Neke od tih pjesama već sad uživaju kultni status u povijesti glazbene scene’’.

Ban Bang upravo je objavio novu pjesmu “Superstar” koja bi se mogla opisati kao da govori o pojedincu koji živi u Hrvatskoj. Hrvoje je komentirao stanje glazbene scene u Hrvatskoj, pogotovo u relaciji na rock glazbu: „Rock je i dalje itekako živ i sveprisutan na sceni. Dapače, imam osjećaj da je i kod nas, u zadnjih nekoliko godina stanje sve bolje. Sve je više rock festivala i klubova koji podržavaju tu scenu. I gostovanje inozemnih izvođača su također dobar pokazatelj; ako se ne varam, koncert Foo Fightersa u pulskoj Areni rasprodan je u rekordnom roku.

Lara Antić Prskalo, pjevačica grupe Bang Bang, bila je prateći vokal mnogim glazbenicima. Bavila se i pjevanjem, glumom i edukacijama, a po struci je novinarka. Kako kaže, vjeruje da su takve ljubavi zapisane u našim genima i koliko god se trudimo da donesemo ˝racionalnu˝ financijski stabilniju odluku, taj gen proradi i ponovo nas prebaci na glazbu, odnosno umjetnost:

„Recimo da je novinarstvo bila ta moja ‘racionalnija’ odluka. Iako, gledajući sada na stanje u medijima nisam više ni u to sigurna. Srećom, osim fakulteta educirala sam se u glumi i pjevanju, što mi danas omogućava da vodim satove dramske pedagogije u školi pjevanja te surađujem na edukacijskim projektima s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo. Biti glazbenik ili pjevač predivno je zanimanje, ali i nestabilno.“

Komentiraj