Kultna slovenska glazbena skupina Laibach završila je u petak svoj višednevni posjet Sjevernoj Koreji tijekom kojega je kao prvi rock sastav sa Zapada održala dva koncerta koja su u zemlji, inače prilično zatvorenoj za umjetnike iz slobodnog svijeta, bili dobro primljeni.

Državna sjevernokorejska agencija KCNA je kako prenose slovenski mediji nastup muuzičara iz daleke Europe pohvalila, navevši da se je Laibach iskazao “umjetničkom veličinom, posebnim načinom pjevanja i bogatim glasom”, ali isto tako i izvođenjem “svjetski poznatih skladbi s proturatnim porukama”, prenijelo je ljubljansko “Delo”.

Vodeći slovenski list piše da su o koncertima Laibacha u Pjongjangu izvješćivali i mnogi svjetski mediji, poput BBC-ja, Guardiana, The Telegrapha, Daily Maila, New York Timesa, Sky Newsa, Yahoo Newsa, International Business Timesa, Japan Timesa, Deutsche Wellea, Billboarda, te globalne novinske agencije, što je pridonijelo promociji Slovenije i njene kulture.

Nepovoljnu kritiku nastupa Laibacha u dalekoj zemlji iznio je samo njemački Spiegel, navevši da su se od nekadašnje avangardne skupine pretvorili u pozere koji su odustali od svojih izvornih principa.

Komentiraj