Zdravlje
Decoration icon

mozak

PRVI PUT U POVIJESTI Znanstvenici uzgojili mozak u laboratoriju

Autor:

Znanstvenici su po prvi put u povijesti u laboratoriju uspjeli uzgojiti gotovo u potpunosti formiran ljudski mozak. Minijaturni je mozak veličine gumice za brisanje, a podsjeća na pet tjedana star fetus, piše Independent.

 

  • Sadrži 99 posto gena prisutnih u ljudskom mozgu fetusa i ima prepoznatljivu strukturu. Ovaj bi se podvig mogao pokazati ključnim u istraživanju razvojnih bolesti te pomoći u razumijevanju bolesti kao što su Alzheimerova, Parkinsonova ili autizam.

 

Mozak su uzgojili znanstvenici na Sveučilištu u Ohiju. “To ne izgleda samo kao mozak u razvoju, već svojim različitim tipovima stanica sadrži gotovo sve gene poput mozga”, rekao je profesor Rene Anand. “Dugo smo se mučili kako bi pokušali objasniti složene probleme bolesti mozga koji uzrokuju veliku bol i patnju. Snaga modela ovog mozga je velika, jer nam daje bolje i releventne opcije za testiranj i razvoj lijekova, za što smo dosada koristili samo glodavce”.

Primarni izvor istraživanja znanstvenika bili su mozgovi miševa. Ali, iako glodavci dijele mnoge sličnosti sa ljudima, temeljne su razlike ograničavale znanstvena istraživanja u tom području.

OZNAKE: mozak, bolest, znanost

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)