PRVI PUT U POVIJESTI Komisija zaprijetila Poljskoj oduzimanjem prava glasa

EPA/OLIVIER HOSLET

Europska komisija je u srijedu predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa. Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans naglasio je kako Komisija već dvije godine pokušava uvjeriti oljsku da im reforma pravosuđa ide u smjeru suprotnom od vrijednosti Europske unije.

“Radimo ovo za Poljsku, za Poljake. Mislimo da svi građani imaju pravo na nezavisno sudstvo. Snaga EU je jednakost prava za sve. Suci moraju djelovati nezavisno od politike”, zaključio je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmerman. Dodao je da je svjestan da će ovaj potez mnogi tumačiti kao napad na Poljake. “Ali, vjerujem da kao čuvar Ugovora, Europska Komisija ima odgovornost djelovati. Ako smatramo da je vladavina prava pod prijetnjom, moramo djelovati. Ako to ne napravimo cijela EU će patiti”, naglasio je.

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontoverznih reformi u pravosuđu. Timmermans je istaknuo da je Komisija spremna povući svoj prijedlog ako Poljska ukloni razloge za zabrinutost u roku od tri mjeseca.

Poljske reforme idu općenito za tim da povećaju kontrolu izvršne vlasti nad pravosuđem i da mu obnove kadrove.

Komentiraj