PRVI PUT U 500 GODINA: Papa u zajedničkoj molitvi s anglikanskim poglavarom

FaH

Papa Franjo i poglavar Anglikanske crkve, nadbiskup Canterburyja Justin Welby zajedno će moliti u srijedu što će biti prvi put nakon raskola s Rimom prije gotovo 500 godina, objavio je u ponedjeljak Vatikan.

Povijesno važan simbolički korak dogodit će se u srijedu za vrijeme večernje molitve u drevnoj crkvi San Gregorio al Celio u talijanskome glavnom gradu.

Bit će to prvi put nakon raskola 1534., kad je engleski kralj Henrik VIII. izazvao sukob s Rimom,  da se Papi u zajedničkoj molitvi priključuje kenterberijski nadbiskup.

Nadbiskupa Justina Welbyja papa Franjo će primiti u privatnoj audijenciji u Vatikanu u četvrtak ujutro.

Papa i nadbiskup sastali su se dosad četiri puta, zadnji put prošli mjesec na međuvjerskom seminaru u Asizu u središnjoj Italiji, objavio je Anglikanski centar u Rimu.

Centar je osnovan 1966.  kako bi jačao zbližavanje dviju crkvi i ovaj tjedan će obilježiti 50. obljetnicu konferencijom na kojoj će biti biskupi obiju tradicija.

Bliže veze s ostalim vjerama i  granama kršćanstva prioritet su pape Franje otkad je postao papom 2013. godine.

Franjo se sastao s moskovskim patrijarhom Kirilom na Kubi u veljači, a bit će u listopadu u Švedskoj gost Luteranske crkve na događajima kojima se obilježava 500 godina od početka protestantske reformacije.

Komentiraj