SPAS ZA IMUNOLOŠKI Vlada konačno odlučila platiti izgradnju postrojenja za zmijski protuotrov

Autor:

17.09.2021., Sveta Nedelja - Ministar zdravstva Vili Beros posjetio je lokaciju buduce tvornice Imunoloskog zavoda u Brezju, zmijarnik i konjusnicu. Gradnjom tvornice ponovno ce se pokrenuti proizvodnja antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica, a u sljedecim fazama i cjepiva za koje postoji potreba na domacem i stranom trzistu.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Vlada je na prvoj sjednici u novom, trećem mandatu s premijerom Andrejom Plenkovićem na čelu, dala suglasnost Imunološkom zavodu za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u idućoj godini za izgradnju postrojenja za proizvodnju zmijskog antitoksina.

Vlada je dala suglasnost Zavodu za sklapanje ugovora o javnoj nabavi za projektiranje i izgradnju postrojenja na lokaciji Radne zone Rugvica-sjever u općini Rugvica, u iznosu od 4,8 milijuna eura.

Riječ je o projektiranju i izgradnji biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija otrovnica.

NOVA VLADA Plenković obećava podizanje prosječne razvijenosti i želi kreditni rejting A

“Izrazito mi je zadovoljstvo na prvoj sjednici u mandatu nove Vlade predložiti usvajanje tako važne odluke za zdravstveni sustav jer je revitalizacija Imunološkog zavoda strateški projekt utemeljenja biotehnološke neovisnosti Hrvatske. Ovim aktom nakon gotovo 30 godina oživjet će proizvodnja važnih biofarmaceutskih proizvoda”, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vlada tim potezom nastavlja provedbu strateških projekata ključnih za zdravlje hrvatskih građana, dodao je Beroš te pojasnio da nabava predstavlja prvu fazu revitalizacije Imunološkog zavoda, nakon čega slijede još dvijeizgradnja pogona za frakcionaciju plazme te izgradnja pogona za proizvodnju virusnih cjepiva.

Vlada je donijela i odluku o pružanju višegodišnje razvojne i humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Sirije i susjednih zemalja u povodu održavanja Osme briselske konferencije – Potpora budućnosti Sirije i regije, doprinosom u ukupnom iznosu od 600.000 eura kroz trogodišnje razdoblje od 2025. do 2027. godine.

A SAD NA POSAO Uoči prve sjednice Vlade obavljene primopredaje u ministarstvima

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.