Parlamentarni izbori u Egiptu održat će se od 17. listopada do 2. prosinca, priopćilo je u nedjelju državno izborno povjerenstvo, više od dvije godine otkako je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija.

Vlast koja je tada zapravo bila u rukama vojnog zapovjednika Abdela Fataha al Sisija koji je kasnije postao predsjednik, obećala je te izbore početkom 2014. No nekoliko su puta bili odgađani.

568 zastupnika jednodomnog egipatskog parlamenta birat će se u veoma zamršenom izbornom procesu koji objedinjuje glasovanje za pojedinačne kandidate i za stranačke liste u dvije faze, rekao je u nedjelju pred novinarima predsjednik izbornog povjerenstva Ajman Abas.

Izbori počinju 17. listopada glasovanjem Egipćana u inozemstvu, nakon čega 18. i 19. listopada glasuju izbornici 14 od 27 pokrajina u zemlji. Ti će izbornici iz prve faze eventualno ponovo glasovati 26., 27. i 28. listopada kako bi odlučili koji će kandidati ući u drugi krug.

Druga faza, kojom su obuhvaćeni ostali Egipćani u inozemstvu i drugih 13 pokrajina, održat će se 21., 22. i 23. studenoga za prvi krug te 30. studenoga, 1. i 2. prosinca za drugi krug.

Zadnji parlamentarni izbori u zemlji bili su organizirani krajem 2011. Na njima je pobijedilo Muslimansko bratstvo Muhameda Mursija.

Sisija, koji je izabran za predsjednika u svibnju 2014., međunarodne organizacije za ljudska prava redovito optužuju za progon oporbe.

Komentiraj