Prvi interseksualni Austrijanac dobio dokumente s označenim trećim spolom

HINA

Prvi Austrijanac u povijesti koji je dobio službene dokumente s označenim trećim spolom, pored muškog i ženskog, pohvalio je taj čin kao priznanje za sve one koji se ne identificiraju kao muškarci i žene.

“Prvi put u životu osjećam da me zakon priznaje”, rekao je Alex Juergen koji je interseksualac, osoba rođena s atipičnim kromosomima ili spolnim obilježjima.

“Dosad u društvu nije bilo mjesta za ljude koji nisu ni muško ni žensko”, dodao je.

Nakon trogodišnje pravne bitke, Juergen sada ima putovnicu s oznakom spola “X” umjesto “M” (male, muško) ili “F” (female, žensko) te rodni list na kojemu piše “ostalo”.

Ustavni sud je 2018. odredio da državni zakoni dopuštaju dodavanje više od dva spola na osobnim dokumentima.

Sve više američkih saveznih država i zemlje poput Njemačke, Pakistana i Nepala dopuštaju građanima da odaberu treći spol na službenim dokumentima.

Propisi koje je 2018. donijelo austrijsko ministarstvo unutranjih poslova nalažu da dijete čiji se spol ne može odrediti treba na rodnom listu imati označenu opciju “otvoreno” sve dok odluku o tome ne donesu oni sami ili njihovi zakonski skrbnici.

Interseksualne se osobe mogu izjasniti kao “ostalo” na svome rodnom listu ako su im prije toga potvrdu dali medicinski stručnjaci, što aktivisti žele ukinuti.

“Bila bi to velika trauma kada bih morao ponovno ići liječniku i puno interseksualnih osoba ima isto iskustvo”, rekao je Juergen.

Interseksualne bebe često su podvrgnute operacijama kako bi im se izgled i funkcija genitalija uskladili s muškim ili ženskim spolom, što prema stručnjacima može dovesti do psiholoških poremećaja kasnije u životu.

Medicinske nepotrebne operacije interseksualne djece bez njihovog pristanka zabranjene su u Malti i Portugalu.

Komentiraj