Pixabay

Prvi Dani smijeha u 22 kina diljem RH s češkim filmovima

Dani smijeha, filmska manifestacija koja se održava u svijetu u proteklih dvadeset godina, od ove godine prvi će se put obilježiti i u Hrvatskoj – u 22 nezavisna kina, gdje će se prikazivati legendarne komedije čehoslovačke kinematografije.

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača odabrala je za svoje Dane smijeha, koji će se održati od 2. do 6. svibnja, tri čehoslovačke novovalne komedije kultnih autora Miloša Formana, Jiříja Menzela i Juraja Herza.

“Šezdesete godine 20. stoljeća definitivno su bile zlatne godine čehoslovačke kinematografije u kojima su daroviti autori iskoristili liberalnije kulturno ozračje koje je vladalo prije Praškog proljeća kako bi se svojim djelima obračunavali s prošlošću i kritizirali suvremeni život socijalističke im države. Filmovi nastali 60-ih ostali su i postali kultni i u našoj državi”, ističe se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra, suorganizatora manifestacije.

Na programu su Formanov film “Ljubavi jedne plavuše”, Menzelove “Strogo kontrolirane vlakove”, te Herzov “Kremator”.

“Ljubavi jedne plavuše” romantična je komedija proslavljenog redatelja  o mladoj tvorničkoj radnici iz češke provincije u kojoj kronično nedostaje muške populacije. Na lokalnom plesu upoznaje zgodnog praškog glazbenika Mildu za kojim odlazi u Prag, što se ne pokaže ugodnim iskustvom.

Film je sniman s mnoštvom naturščika, a bio je i nominiran za nagradu Oscar za najbolji strani film.

“Strogo kontrolirani vlakovi” jedan je od međunarodno najpoznatijih i najcjenjenijih filmova čehoslovačke kinematografije. Nastao po noveli Bohumila Hrabala film je smješten u vrijeme Drugog svjetskog rata, u okupiranu češku provinciju, s mladim i stidljivim otpremnikom vlakova koji je u potrazi za ljubavnim i seksualnim životom.

Nakon niza priznanja i nagrada film je osvojio i Oscara za najbolji strani film. U anketi UNESCO-a uvršten je u popis sto najvećih djela svjetske kinematografije, kao i na popis sto najboljih filmova svih vremena prema časopisu Time.

Hrvatska publika imat će priliku pogledati i horor-komediju “Kremator”, jedan od najuspjelijih predstavnika istočnoeuropskog filma strave prožetog humornim elementima i prepoznatljivog po gotičkoj i jezovitoj, atmosferi. Budući je shvaćen kao satira na račun Čeha koji su za vrijeme rata surađivali s nacistima, film je odmah nakon premijere zabranjen i bunkeriran sve do pada komunističkog režima 1989. godine, kada stječe kultni status.

Glavni lik je ekscentrični vlasnik praškog krematorija, uvjeren da kremiranje pokojnika oslobađa duše preminulih patnje. Dolaskom nacista prihvaća suradnju s njima i polako ‘širi svoju profesionalnu djelatnost’. U maloj sporednoj ulozi pojavljuje se Jiří Menzel.

Komentiraj