Prvi crtić s Pajom Patkom prikazan je prije 87 godina

Dana 9. lipnja 1934. godine započelo je prikazivanje prvog crtanog filma s likom Donalda Ducka. Taj je patak postao jednim od najprepoznatljivijih crtanih likova u produkciji slavnog Walta Disneyja, a osim u filmovima korišten je u stripovima te ostalim formama. Do danas je lik Donalda Ducka doživio više objava u stripovima od bilo kojeg lika izvan domene superheroja. Ujedno je i vodeći Disneyjev lik po broju pojavljivanja u filmovima, po čemu nadmašuje i Mickeyja Mousea.

U Hrvatskoj se ime Donalda Ducka većinom prevodi s Paško Patak, a ranije je korišten oblik Pajo Patak (za razliku od toga, ime Mickeyja Mousea u Hrvatskoj se ne prevodi). U nekim je državama pri prijevodima zadržavano izvorno ime Donalda Ducka, no u nekima je prevođeno pa ga tako u nekim krajevima nazivaju Paolino Paperino (u Italiji), Aku Ankka (u Finskoj) i Kalle Anka (u Švedskoj).

Prvi crtani film s likom Donalda Ducka zvao se The Wise Little Hen (hrv. Mudra malena kokoš), a već je u njemu glas patku dao znameniti Clarence Nash, koji je zatim to činio tijekom 50 godina. Glas Donalda Ducka postao je prepoznatljivim po svojoj namjernoj polovičnoj razumljivosti. Inače, Nash je imao u trenutku prve vokalizacije Donalda Ducka 29 godina, a davao mu je glas zatim praktički sve do svoje smrti u dobi od 80 godina. Za usporedbu, lik Mickeyja Mousea bio se pojavio 1928. godine tj. oko šest godina prije Donalda Ducka.

 

Komentiraj