Prvi Batman premijerno je prikazan prije 33 godine, mnogi se slažu da je i najbolja ekranizacija

Ako uopće i postoji dvojba koja je od filmskih ekranizacija kultnog stripa o Batmanu, autora Boba Kanea, najbolja, onda za mnoge izbor definitivno pada na prva dva naslova serijala, oba snimljena pod redateljskom palicom omiljenog mračnjaka Tima Burtona (Batman i Batman se vraća).

“Batman” svoju prednost nad nastavkom ima barem zbog toga što je prvi i što je pokazao kako se na prvi pogled čini nemogući zadatak prenošenja nestvarnog svijeta Gotham Cityja na veliko platno može izvesti u punom sjaju svoje uvjerljivosti ili, bolje rečeno, u punome mraku. Prva ekranizacija istoimenog stripa DC Comicsa imala je premijeru 23. lipnja 1989. godine. Neporecivo je značenje tog prvog “Batmana” u premreženom svijetu kinematografije, stripa i popkulture. “Batman” je zauvijek promijenio i (re)definirao superjunačke filmove, što je vidljivo i 30-tak godina kasnije.

Radnja filma nas vodi u mračan i opasan grad Gotham City, u kojem jedinu zaštitu predstavlja ionako korumpirana policija pa sva nastojanja policijskog načelnika i gradonačelnika da ga učine sigurnijim padaju u vodu, sve do pojavljivanja mračnog viteza. Batman (Michael Keaton) je maskirani borac protiv kriminala kojemu nitko ne zna pravi identitet, koji će nagrađivana novinarka Vicki Vale (Kim Basinger) pod svaku cijenu pokušati otkriti.

Naizgled težak posao još će više otežati serija nemilosrdnih zločina iza kojih stoji psihotični i nepredvidljivi Joker (Jack Nicholson), koji grad želi pretvoriti u svoje mračno igralište. Jedini koji može spasiti situaciju jest Batman. Michael Keaton sjajan je u naslovnoj ulozi, no pravi pokretač filma fantastični je Jack Nicholson, koji nas tjera pomisliti kao da je lik Jokera nastao upravo po uzoru na njega samog.

Komentiraj