PRVI ALBUM ‘IDOLA’ 1981. : ‘Dok dobuje kiša u ritmu tam-tama kroz noć…’

Dana 18. svibnja 1981. Jugoton je objavio prvi album beogradske grupe Idoli. A dva mjeseca ranije je u časopisu ‘Zdravo’ zanimljiv članak napisao i Bogdan Tirnanić:

“Boraveći nekim poslom u Zagrebu bio sam svedok ustoličenja grupe ‘Idoli’ na sam vrh naše tzv. medijske kulture. Radilo se, zbilja, o nesvakidašnjem događaju, o sasvim posebnom rok koncertu: dvorana ‘Kulušić’ predviđena za kojih stotinak posetilaca, ličila je te večeri bukvalno na kutiju šibica jer se na nastup ‘Idola’ uguralo bar hiljadu duša. Pitanje prestiža, šta li.
No, još važnija od toga jeste činjenica da su publiku sačinjavale najmanje tri rokerske generacije: oni oko četrdesete šizili su u duetu sa pokolenjem koje ima nešto više od petnaest godina. Eufrorično raspoloženje prenelo se sledećih dana i na stranice štampe, pa se danas, posle hrpe napisa o grupi Šapera, Divljana i drugih, može slobodno zaključiti kako je zagrebački koncert ‘Idola’ bio najkompletniji i najmunjevitiji prodor u celokupnoj dosadašnjoj istoriji domaćeg roka. Ni ‘Bijelo dugme’ nije na svom početku bilo prihvaćeno tako kompletno, bez zadrške i bez odstupnice.
Dolazi vreme ‘Idola’ “, napisao je Tirnanić.

Komentiraj