Prvi album grupe Red Hot Chili Peppers bio je ‘iskra koja je zapalila rap rock revoluciju’

Dana 10. kolovoza 1984. godine 1984. godine izašao je prvi i istoimeni album američke rock grupe Red Hot Chili Peppers. Dobio je uglavnom negativne kritike i prodan je u 300.000 primjeraka, što nije bilo dovoljno da pokrije troškove snimanja i promotivne turneje. Važnije od toga, album se smatra prvim izdanjem funk metal žanra i označen je kao “mala iskra koja je zapalila rap rock revoluciju”.

Album je producirao Andy Gill, gitarist grupe Gang of Four. Pjevač Anthony Kiedis bio je razočaran cjelokupnim zvukom, misleći da mu nedostaje sirova energija izvorne demo trake benda iz 1983. godine. O tome je i pisao u svojoj autobiografiji Ožiljci:

“Jedan dan sam zavirio u Gillovu bilježnicu i vidio da je pored pjesme  ‘Police Helicopter’ napisano ‘Sranje’. U tom trenutku svijet mi se srušio jer sam shvatio da je tu pjesmu okarakterizirao kao sranje. A ‘Police Helicopter’ je bio dragulj u našoj karijeri. Utjelovio je duh onoga što smo bili, a to je bila ta šokantna udarna snaga našeg zvuka i energije. U tom trenutku sam shvatio ‘u redu, sada radimo s neprijateljem’. Uslijedila je teška borba da dovršimo snimanje ploče.”

Komentiraj