Prvi album bivšeg gradonačelnika Kutine

Bivši gradonačelnik Kutine te svojevremeno i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Andrija Rudić ovih je dana putem hrvatskih radiostanica predstavio svoj prvi singl „Ne daj mi“ kojim najavljuje autorski debi album. Zapravo, Rudić se nikada nije udaljio od glazbe jer je i u vrijeme dok je bio na funkciji gradonačelnika, pjevao u kutinskoj klapi Škrlet i svirao u jednom akustičnom bendu pa ovo smatra povratkom korijenima i prvoj ljubavi.

„Glazba je moja prva ljubav. Nakon gubitka na izborima 2017. godine dobio sam slobodu odluke što ću dalje sa svojim životom. Odlučio sam se maknuti iz politike jer ona te konzumira i mijenja htio ti to ili ne, a najgori su kompromisi s tvojim moralnim bićem koje jednostavno moraš napraviti. Ja sam htio postaviti granice, a one su dovele do poraza na izborima, tako da mi je to bio jasan signal što dalje. Krenuo sam težim putem – pokrenuo sam vlastitu tvrtku, dobio poticaj za samozapošljavanje, opremio time svoj kućni studio i počeo surađivati s jednom agencijom radeći muziku za reklame dijela njihovih klijenata, pored niza ostalih poslova. Iz tog vremena provedenog u studiju krenuli su sessioni koji su trajali cijele noći i u kojima sam bilježio za arhivu neke svoje starije pjesme, a onda se jedne večeri dogodilo da me improvizacija odvela u sasvim drugom smjeru i – počelo je to izlaziti iz mene“, rekao je Rudić.

Pjesma „Ne daj mi“ sve se češće može čuti u programima hrvatskih radiostanica, što Rudiću pomaže u crowdfunding kampanji kojom je odlučio prikupiti financijska sredstva potrebna za snimanje albuma: „Izdavanje albuma je skup sport, a izdavačke kuće ne prate nekoga tko se tek treba izboriti za svoje mjesto na sceni. Ja novca nemam. U politici se nisam opernatio, a moj biznis je u fazi da nam jedva pokriva redovite troškove, dakle nisam izuzetak u Hrvatskoj. Crowdfunding mi se učinio kao dobar način da testiram svoj socijalni kapital, da vidim kako ljudi reagiraju i kao najpošteniji ljudski pristup – evo, tu sam, nudim to što nudim pa da vidimo.“

Putem platforme Indiegogo do sada je prikupio oko 1300 dolara te još oko 7000 kuna koje su uplatili prijatelji i sponzori, što mu je dovoljno da snimi sve pjesme, kao i za produkciju albuma. Međutim, kako Andrija Rudić ipak pripada staroj školi, želja mu je osim online izdanja objaviti CD i vinil, što će stajati dodatnih deset do petnaest tisuća kuna: „Nevjerojatno sam sretan što imam tako dobre prijatelje i ljude s kojima sam se u prošlom, nepolitičkom životu sreo i koji mi sada svojim sudjelovanjem iz altruističkih pobuda pomažu da ovaj projekt dovedemo do kraja, oblikujemo priču, snimimo videospotove itd. To mi vraća vjeru u ljude i dobro koje oni nose u sebi. Hvala im!“

Pjesme na njegovu prvom albumu koji nosi naziv „Tri metra od mora i tri godine od tebe“ mješavina su raznih glazbenih stilova, odnosno produkt njegove želje da se izrazi na različite načine. Album će objaviti MAST Produkcija s kojom je Rudić ostvario odličnu suradnju.

Komentiraj