KONRAD LOVRENCIC

Prvi album ABOP-a u Tvornici

After je bolji od partyja, ili skraćeno ABOP, kroz godine je postao ultimativna klupska koncertno plesna atrakcija koja će u subotu, 16. travnja, u Tvornici kulture promovirati svoj prvi EP u izdanju diskografske kuće PDV Records.

Iako možda ne toliko prisutna u mainstream medijima, zagrebačka grupa ABOP kroz par godina svog kontinuiranog rada postala je gotovo pa regionalna klupska atrakcija. Grupu čine muzičari koji su iskustvo stekli u grupama u kojima neki od njih još uvijek sviraju, a to su Elemental, Pips, Chips & VideoClips, Kries, Mayales, Sinestet i Pridjevi. Riječ je o vrlo specifičnoj audiovizualnoj skupini koja izvodi plesnu glazbu kombinacijom sintetičkih ritmova i živih instrumenata. Bas, gitara i dva seta bubnjeva i dva bubnjara okrenuta jedan prema drugom, savršeno sinkronizirani, točni i čvrsti, ritmično guraju ovu plesnu mašinu. Izuzetno puno pažnje poklonjeno je i vizualnom aspektu ove specifične grupe, za što se brine ekipa koja je inače zadužena za VJing u klubu Attack, a koja je ujedno zaslužna i za vizualnu komponentu festivala Illectricity – Andrija Santro i Goran Goldin.

‘’Suradnja s grupom ABOP krenula je sasvim slučajno. Prvi put smo surađivali na festivalu Terraneo, gdje sam radio kao majstor svjetla. Na pozornici na kojoj sam radio izmijenilo se dosta izvođača i svaki je imao neki zahtjev. Kada sam pitao momke iz ABOP-a koji su njihovi zahtjevi po pitanju rasvjete, odgovor je bio: ‘Ma, samo rokaj.’ Od tog trenutka znao sam da će se naša suradnja nastaviti. ABOP je vrlo inspirativan projekt kada je rasvjeta u pitanju i suradnja s njima i Goldom na VJingu svaki put predstavlja novi izazov’’, izjavio je Andrija Santro za Nacional. Upravo taj vizualni dio ABOP-a započeo je prvi stvarati poznati hrvatski audiovizualni umjetnik Ivan Marušić – Klif koji je bio i jedan od osnivača grupe ABOP.

‘’Glazba koju ABOP stvara je apsolutno savršena za vizualizacije. Repetitivni ritmovi i sintetizirani zvukovi slušatelja bacaju u trans te je lako ritmičnim i sinkroniziranim vizualima taj osjećaj pojačati. Baš kako i njihova glazba bez naracije priča apstraktnu priču, tako i prateći apstraktni vizual ostavlja svakom pojedincu da sve skupa sebi interpretira na jedinstven način’’, kaže Ivan Marušić.

Nastup u Tvornici kulture 16. travnja ujedno je i koncerna promocija njihova prvog službenog izdanja (EP-a) za etiketu PDV Records na kojem se nalaze četiri pjesme od kojih se ‘’Blue Thunder’’ i ‘’Silent Outdoor Meeting” već emitiraju u domaćem i regionalnom eteru. Produkciju potpisuju Ivan Božanić i Erol Zejnilović, a mastering Petar Dundov, svjetski poznati techno producent sa zagrebačkom adresom. Glazba koju stvara ABOP u potpunosti se razlikuje od sve ostale glazbe koja se može čuti u ovom trenutku na domaćoj sceni jer je plesna, ritmična i u dobroj mjeri psihodelična, s puno groovea. Iako bez vokala, uspješno plove electro, funk, disco, kraut i techno (pod)žanrovima. Uz neumorne zvukove syntha, pregršt efekata, bubnjeva i bassa dobivena je dobitna kombinaciju instrumentalne svirke upakirane u atmosferu elektronskog partyja na koji je počelo dolaziti sve više publike željne dobrog plesnog provoda uz audio vizualnu atrakciju nazvanu ABOP koja će ovoga ljeta nastupiti i na festivalu elektronske glazbe Dimensions.

Komentiraj