After je bolji od partyja, ili skraćeno ABOP, kroz godine je postao ultimativna klupska koncertno plesna atrakcija koja će u subotu, 16. travnja, u Tvornici kulture promovirati svoj prvi EP u izdanju diskografske kuće PDV Records.

Iako možda ne toliko prisutna u mainstream medijima, zagrebačka grupa ABOP kroz par godina svog kontinuiranog rada postala je gotovo pa regionalna klupska atrakcija. Grupu čine muzičari koji su iskustvo stekli u grupama u kojima neki od njih još uvijek sviraju, a to su Elemental, Pips, Chips & VideoClips, Kries, Mayales, Sinestet i Pridjevi. Riječ je o vrlo specifičnoj audiovizualnoj skupini koja izvodi plesnu glazbu kombinacijom sintetičkih ritmova i živih instrumenata. Bas, gitara i dva seta bubnjeva i dva bubnjara okrenuta jedan prema drugom, savršeno sinkronizirani, točni i čvrsti, ritmično guraju ovu plesnu mašinu. Izuzetno puno pažnje poklonjeno je i vizualnom aspektu ove specifične grupe, za što se brine ekipa koja je inače zadužena za VJing u klubu Attack, a koja je ujedno zaslužna i za vizualnu komponentu festivala Illectricity – Andrija Santro i Goran Goldin.

‘’Suradnja s grupom ABOP krenula je sasvim slučajno. Prvi put smo surađivali na festivalu Terraneo, gdje sam radio kao majstor svjetla. Na pozornici na kojoj sam radio izmijenilo se dosta izvođača i svaki je imao neki zahtjev. Kada sam pitao momke iz ABOP-a koji su njihovi zahtjevi po pitanju rasvjete, odgovor je bio: ‘Ma, samo rokaj.’ Od tog trenutka znao sam da će se naša suradnja nastaviti. ABOP je vrlo inspirativan projekt kada je rasvjeta u pitanju i suradnja s njima i Goldom na VJingu svaki put predstavlja novi izazov’’, izjavio je Andrija Santro za Nacional. Upravo taj vizualni dio ABOP-a započeo je prvi stvarati poznati hrvatski audiovizualni umjetnik Ivan Marušić – Klif koji je bio i jedan od osnivača grupe ABOP.

‘’Glazba koju ABOP stvara je apsolutno savršena za vizualizacije. Repetitivni ritmovi i sintetizirani zvukovi slušatelja bacaju u trans te je lako ritmičnim i sinkroniziranim vizualima taj osjećaj pojačati. Baš kako i njihova glazba bez naracije priča apstraktnu priču, tako i prateći apstraktni vizual ostavlja svakom pojedincu da sve skupa sebi interpretira na jedinstven način’’, kaže Ivan Marušić.

Nastup u Tvornici kulture 16. travnja ujedno je i koncerna promocija njihova prvog službenog izdanja (EP-a) za etiketu PDV Records na kojem se nalaze četiri pjesme od kojih se ‘’Blue Thunder’’ i ‘’Silent Outdoor Meeting” već emitiraju u domaćem i regionalnom eteru. Produkciju potpisuju Ivan Božanić i Erol Zejnilović, a mastering Petar Dundov, svjetski poznati techno producent sa zagrebačkom adresom. Glazba koju stvara ABOP u potpunosti se razlikuje od sve ostale glazbe koja se može čuti u ovom trenutku na domaćoj sceni jer je plesna, ritmična i u dobroj mjeri psihodelična, s puno groovea. Iako bez vokala, uspješno plove electro, funk, disco, kraut i techno (pod)žanrovima. Uz neumorne zvukove syntha, pregršt efekata, bubnjeva i bassa dobivena je dobitna kombinaciju instrumentalne svirke upakirane u atmosferu elektronskog partyja na koji je počelo dolaziti sve više publike željne dobrog plesnog provoda uz audio vizualnu atrakciju nazvanu ABOP koja će ovoga ljeta nastupiti i na festivalu elektronske glazbe Dimensions.

Komentiraj

PREKOKONRAD LOVRENCIC
Podijeli objavu
Prethodni članakBEZ POZIVA: Za obnovu vukovarskog Vodotornja donirano više od milijun kuna
Sljedeći članakPOŠTIVANJE PRIMIRJA: Kerry traži od Lavrova da Damask poštuje primirje
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.