Savudrijskim ribarima stigle su prve slovenske kazne za kršenje crte razgraničenja u Savudrijskoj vali. Nova TV doznaje da je jedan savudrijski ribar sa suprugom dobio čak 14 kazni od Slovenije, odnosno on sedam i njegova supruga sedam. Riječ je o novčanim kaznama u iznosu od 500 eura tako da Slovenija od njih traži da uplate ukupno 9.000 eura.

Ribar, javlja Nova TV, ne namjerava platiti dobivene kazne, već će ih on i njegova supruga proslijediti nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, kako im je i pojašnjeno da trebaju postupati u slučaju da dobiju kazne od Slovenije.

Podsjetimo, prve kazne hrvatskim ribarima Slovenija je poslala u subotu. Odluke o kaznama su poslane fizičkim osobama koje su počinile prekršaj, a ne hrvatskim institucijama jer se radi o pojedinačnim postupcima, a početkom idućeg tjedna bit će poslane nove odluke o globama za hrvatske ribare na isti način, objavila je slovenska policija. Napomenula je da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju.

Slovenija ne priznaje crtu sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični prijepor ne riješi nego tvrdi da joj u skladu s arbitražnom odlukom pripada većina zaljeva.

Komentiraj