PRVE ANKETE: Predsjednica vodi, Milanović i Škoro rastu, Kolakušić pao

Dnevnik Nove TV objavio je u petak prve rezultate istraživanja o predsjedničkim izborima. Istraživanje je, nakon početka i službenih ulazaka u izbornu utrku 26. i 27. lipnja, na uzorku od tisuću ispitanika, provela agencija IPSOS.

A u tom prvom izbornom krugu, prema trenutačnom raspoloženju birača iskazanom tijekom istraživanja, najviše bi glasova, njih 37,1%, dobila dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon koje slijedi bivši premijer Zoran Milanović s osvojenih 31% naklonosti birača, dok se na trećoj poziciji nalazi pjevač, ekonomist i bivši saborski zastupnik Miroslav Škoro s trenutačnom potporom od 19,5%.

Četvrto mjesto u poretku pripalo je bivšem sucu zagrebačkog Trgovačkog suda i odnedavno novom europarlamentarcu Mislavu Kolakušiću za kojeg se izjasnilo 6,4% anketiranih. Ivan Pernar u ovom trenutku u utrci za Pantovčak može računati na 3,1% glasova. Ostali kandidati dobivaju 2,8%.

U odnosuz na redovito istraživanje Crobarometara, koje objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi se od 1. do 20. u mjesecu, kada službenih objava kandidatura još uvijek nije bilo pa se u istraživanje uključilo 12 potencijalnih pretendenata na Pantovčak, onda se vidi da je predsjednica s tada osvojenih 36% glasova ostala na istom, ali su zato sada znatno “narasli” Milanović, jer je u prvotnoj anketi dobio 21% potopre, te Škoro koji je tada dosegao do 12%. Samo jedan postotak manje (11%) tada je imao Kolakušić, dok je najnovije istraživanje pokazalo Kolakušićev pad nakolonosti kod birača.

Uđu li u drugi krug predsjedničkih izbora Grabar-Kitarović i Milanović, iz tog sraza kao pobjednica izašla – predsjednica, s potporom od 56,1% prema 35,9% koliko bi osvojio Milanović. Predsjednica bi u drugom krugu pobijedila i Škoru, i to s nešto malo manjim omjerom, 50,2% prema Škorinih 35,5%. No, dođe li u drugom izbornom krugu do “predsjedničkog” okršaja između Milanovića i Škore bila bi to najzanimljivija borba, jer bi tada Škoro dobio 48,6% glasova birača, a Milanović 41,1%.

Komentiraj