VIDEO: PRVA SJEDNICA PLENKOVIĆEVE VLADE Zdravko Marić predstavio poreznu reformu

Robert Anic/PIXSELL

PRATITE SJEDNICU UŽIVO:

11:10 Marić je predložio da se stopa poreza na promet nekretninama smanji s 5 na 4 posto. Dodao je da bi se 1.1. 2018. godine ukinula komunalna naknada i uveo bi se porez koji neće značiti povećanje troškova za jedinice lokalne samouprave.

11:00 “Cilj reforme je bilo dopiranje do što šire baze građana, no 915 tisuća ljudi ne plaćaju porez na dohodak i oni ne mogu osjetiti povećanje dohotka, pa se to može donekle postići donekle kroz PDV”, kazao je Marić. Dodao je kako naknada za obnovljive izvore energije ne bi trebala povećavati račune građanima.

“Na sto potrošenih kuna, hrvatski će građani plaćati između 14,88 i 15,95 kuna, a nerezidenti 16,25 posto”, kazao je Marić. Marić predlaže da se smanji stopa poreza na promet nekretninama s 5 na 4 posto, što će biti prihod lokalne samouprave.

10:55 “Smanjuju se stope porezna za dohodak s 25 na 24, te sa 40 na 36, a umanjenjuju se i porezne obveze za umirovljenike i osobe na područjima od posebne državne skrbi. Imamo četiri različita osobna odbitka, a novi je prijedlog da 3.800 kuna primanja bude osnovni jedinstveni prag za osobne odbitke”, rekao je Marić dodajući da nikada nije bilo govora o smnajivanji ili ukidanju olakšica za djecu.

“Osoba s jednim djetetom, ondje gdje je prirez prosječnih 12 posto, neće plaćati porez na dohodak ako prima prosječnu hrvatsku plaću, a obveznik s dvoje djece neće plaćati taj porez do iznosa od 8.000 kuna neto”, dodao je.

10:45 Premijer je započeo s predstavljanjem porezne reforme. Kazao je da se na reformi radilo sustavno i temeljito. Ministar financija Zdravko marić rekao je da porezna reforma nosi brojne pozitivne učinke. Smatra da će Hrvatska već iduće godine kotirati bolje po pitanju konkurentnosti. Vodit će računa da se kroz porezna rješenja ne oslabe javne financije, već upravo suprotno.

“Porez na dobit će prema ovom prijedlogu biti izmijenjen tako da se opća stopa poreza na dobit padne s 20 na 18 posto, a kod poljoprivrednika da ona iznosi 12 posto”, rekao je Marić. Ukida se porezna olakšica za reinvestiranu dobit, te dodao da uvode mogućnost sklapanja sporazuma s Poreznom upravom oko transfernih cijena.

10:40 Vlada je razmotrila prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o strateškom partnerstvu između EU i njezinih članica s jedne strane, i Kanade, s druge strane. Stier je rekao kako je cilj ojačati suradnju u vanjskoj politici i sigurnosnim pitanjima.

10:35 Ministar policije Vlaho Orepić je predstavio izmjene odredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja.

10:30 Imenovani su članovi Gospodarsko – socijalnog vijeća: Tomislav Ćorić, Nada Murganić, Zdravko Marić, Pavo Barišić, Martina Dalić i Ivan Kovačić

10:25 Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier predstavio je Prijedlog zaključka o započinjanju konzultacija s državama članicama EU i EK vezano za zaštitu interesa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

10:15 Plenković je na početku sjednice rekao da u četiri godine mandata žele ostvariti četiri temeljna cilja: stabilan gospodarski rast, otvaranje radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja te društvena pravednost i solidarsnot. U cilju rasta standarda i poticanja zapošljavanja, provest će se porezna reforma. Govorio je i o Ini. VIŠE OVDJE

RANIJE OBJAVLJENO:

U Banskim dvorima danas u 10 sati počinje prva sjednica Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem na čijem je dnevnom redu, uz odluke o imenovanju članova stalnih radnih tijela Vlade te imenovanju Vladinih predstavnika u Gospodarsko-socijalnom vijeću, i predstavljanje porezne reforme.

Prema izmjenama Poslovnika, koje su na dnevnom redu sjednice, Vlada će ubuduće imati sedam radnih tijela, odnosno koordinacija i komisija. Premijer Andrej Plenković predsjedavat će Kadrovskom komisijom, a Administrativnom komisijom predsjedavat će ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Predsjednik Koordinacije za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava bit će potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, a predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Na čelu Koordinacije za pravosuđe i upravu bit će potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Martina Dalić bit će na čelu Koordinacije za gospodarstvo i društvene djelatnosti, a ministar u Vladi Goran Marić bit će predsjednik Koordinacije za upravljanje državnom imovinom.

Vlada bi trebala imenovati i svoje predstavnike u Gospodarsko-socijalnom vijeću, a to će, uz potpredsjednicu Vlade Dalić, potpredsjednika Vlade Kovačića i ministricu Murganić, biti i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Vlada mijenja i uredbu o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja prema kojoj potpredsjednici Vlade više neće biti štićene osobe. No, to se neće odnositi na potpredsjednika Stiera te potpredsjednika Damira Krstičevića, koji i dalje ostaju štićene osobe kao ministri vanjskih poslova odnosno obrane.

Poreznom reformom, poznato je za sada, mijenjat će se 15-ak zakona, kojima će se, uz ostalo, obuhvatiti izmjene u oporezivanju dohotka te dobiti, dok će opća stopa PDV-a ostati na 25 posto. Ključ je, najavljuje ministar financija Marić, kontrola rashoda i usmjeravanje svih viškova prihoda u smanjivanje deficita i porezno rasterećenje.

Na dnevnom je redu i Prijedlog zaključka o započinjanju konzultacija s državama članicama Europske unije i Europskom komisijom vezano za zaštitu interesa Republike Hrvatske u Jadranskom moru, uključujući i mogućnost proglašenja te pune primjene isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske.

Komentiraj