Prva prijava za kriminal u obnovi, Vanđelić otkrio da su dobili devet privremenih odluka o obnovi oštećenih zgrada

Predstavnici Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, predvođeni ravnateljem Damirom Vanđelićem, održali su u petak konferenciju za novinare, na kojoj su predstavili što je do sad napravljeno po pitanju obnove nakon potresa.

Naveli su da je Fond posebnu pozornost posvetio pokušajima bilo kakvih zloupotreba, manipulacija i prevara, pa su uveli i mogućnost da građani sami anonimno prijavljuju sve eventualne sumnje na zloupotrebe.

Davor Iljkić, direktor Samostalne službe za prevenciju prijevara objasni je da se njegov rad bazira na prevenciji i analitici, pa su za početak svi zaposlenici Fonda kao i članovi Upravnog vijeća ispunili izjave odnosno upitnike o sukobu interesa. Dodao je da se s ciljem utvrđivanja rizika izrađuju kontrolni procesi koji ih mogu upozoravati na sve moguće nepravilnosti ili zlouporabe.

“Cilj je čitav proces digitalizirati. Za sada najviše pomažu alati FINA-e, dok ne nabavimo anty-fraud software. Trenutno smo u fazi testiranja gotovih rješenja koja su prisutna na tržištu. Uspostavili smo sustav prijavljivanja nepravilnosti na web stranici putem e-maila [email protected] temeljem kojih nam građani mogu dojaviti svoja saznanja i opservacije, i apeliram da to učine bez straha jer je njihov identitet zaštićen temeljem Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti”, poručio je Iljkić.

Ukupni troškovi Fonda u prva tri mjeseca ove godine iznosili su 18.192.086,59 kuna, od čega su 17.297.664,63 kune (95%) isplaćene za naknade šteta uzrokovanih potresom, otkrio je Damir Vanđelić. Dodao je da je Fiond do 31. ožujka ove godine od Ministarstva zaprimio tri privremene odluke o obnovi potresom oštećenih zgrada koje zahtijevaju tehničko-financijsku kontrolu i ti su natječaji u tijeku, a ovih su dana dobili dodatnih šest privremenih odluka, dakle, ukupno devet.

“Fond je izmjenama Zakona o obnovi u veljači dobio dodatne obveze, od nadležnosti za obnovu dijela stambenih zgrada u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji, do rješavanja privremenog smještaja za građane koji su ostali bez svojih domova u potresu. U prvoj fazi dobili smo zahtjeve za privremenim smještajem na 25 lokacija u Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj te Zagrebačkoj županiji i njih su operativni koordinatori posjetili, snimili potrebne radove i sad se pripremaju za rješavanje privremenog smještaja, a u međuvremenu su stigli zahtjevi i za 628 lokacija u Sisačko-moslavačkoj županiji koji će se rješavati u drugoj fazi budući da Stožer završava zbrinjavanje po ranije započetim postupcima i u postupku je predaja poslova Fondu”, objasnio je ravnatelj Fonda.

Saša Miroslavić, direktor Službe za pripremu dokumentacije za javnu nabavu istaknuo je da Fond uspostavlja visoko transparentan način upravljanja nabavom kao i dinamički sustav nabave i elektronske dražbe. S obzirom da se on slabo koristi u Hrvatskoj, održan je i webinar s ciljem edukacije potencijalnih ponuditelja.

“Velika prednost dinamičkog sustava nabave je u tome što omogućava konstantno tržišno natjecanje i za cijelo vrijeme uspostave omogućava svim zainteresiranim ponuditeljima da se uključe. Osim toga, u postupcima nabave koje smo pokrenuli temeljem zaprimljenih privremenih odluka resornog Ministarstva, koristimo e-dražbe kao transparentne tehnike za dodjelu ugovora. E-dražbe su automatski anonimizirani proces, što znači da ni Fond niti ponuditelji ne znaju tko je na kojem mjestu i tko će u konačnici dobiti ugovor”, rekao je Miroslavić i dodao da je u korištenju e-dražbi cilj Fonda postizanje ušteda i stvaranje transparentne okoline za odabir ponuditelja.

Vanđelić je novinarima rekao da su DORH-u odnijeli prvu prijavu za zloupotrebu. Nije htio otkrivati detalje o kojoj zgradi se radi, samo je potvrdio da je riječ o hitnim intervencijama. “Riječ je prijavi mogućeg kaznenog djela. Nismo mi prijavili nekog upravitelja, nego je riječ o tome da nama građani prijavljuju nepravilnosti i mi to prosljeđujemo u DORH-u”, ustvrdio je Vanđelić i dodao da u spomenutom slučaju nije bilo isplate iz Fonda.

Jutarnji list, naime, u petak je objavio da se radi o iznosu od oko milijun i pol kuna.

Komentiraj