Prva pjesma System Of A Down nakon 15 godina, govori o sukobu u Armeniji

Grupa System Of A Down je u četvrtak predstavila dva nova singla: „Protect The Land“ i „Genocidal Humanoidz“. Prvi singl prati i spot u kojem se pojavljuju kadrovi iz sukoba koji traje u Armeniji odakle potječu članovi grupe. U opsežnoj izjavi koja prati pjesme, bend je detaljno opisao sukob koji se odvijao između Armenije i Azerbajdžana u Nagorno-Karabahu, spornoj regiji s velikim brojem etničko-armenskog stanovništva koje Armenci nazivaju Artsakh. Prethodni rat između Armenije i Azerbajdžana zbog tog teritorija završio je prekidom vatre 1994. Iako je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, od tada većinom njime upravlja Armenija, zadržavajući kontrolu i neovisnost do danas.

U rujnu ove godine je ponovno izbio rat u regiji nakon napada Azerbajdžana, kojeg je podržala Turska. Bend je u izjavi naglasio da režimi Alijeva i Erdogana u Azerbajdžanu i Turskoj “nekažnjeno čine genocid” u regiji u vrijeme kada pandemija koronavirusa, izbori i građanski nemiri odvlače pažnju ostatku svijeta. Pjesme je napisao i producirao gitarist System Of A Down Daron Malakian, a tantijemi od preuzimanja pjesama putem Bandcamp računa benda ići će za zakladu Armenia.

 

Bubnjar SOAD-a John Dolmayan otkrio je kako se bend okupio kako bi snimio ove dvije pjesme: „Poslali smo poruku: Bez obzira što osjećamo jedni prema drugima, bez obzira na probleme koji se vuku iz prošlosti, trebamo ih ostaviti po strani jer je ovo veće od System Of A Down i veći od svih nas … moramo učiniti nešto kako bismo podržali svoje ljude.” Basist Shavo Odadjian rekao je: “Bilo nam je zadovoljstvo ponovno biti zajedno u studiju, vrlo utješno i prirodno, kao da uopće nije prošlo nikakvo vrijeme od naše zadnje suradnje.” Frontmen Serj Tankian tom je prilikom dodao: „Agresija i nepravda koju nad Azerbajdžanom i Armenijom čine Azerbajdžan i Turska nad armenskim narodom kršenje su ljudskih prava i ratni zločin. Svi mi u SOAD shvaćamo da je ovo egzistencijalna bitka za naše ljude, pa je ovo vrlo osobno za nas. Ono što nam je trenutno potrebno jest da svijet ostavi po strani politiku i podrži Armeniju sankcioniranjem Turske i Azerbejdžana i priznavanjem Artsaha ”.

 

Komentiraj