epa

PRVA NOĆ NOVE 2018. Dolazi “Supermjesec”!

‘Supermjesec’ je fenomen kada Mjesec izgleda 14% veće i 30% sjajnije nego inače. Radi se naime o kombinaciji punog Mjeseca (fotografija – ilustracija) i blizine Mjeseca Zemlji.

NASA je objavila da će prvi ‘Supermjesec’ u 2018. godini nebo ukrasiti već prvog siječnja, a drugi tek nekoliko tjedana kasnije – 31. siječnja, prenosi CNN. Veliki su to događaji za sve zaljubljenike u astronomiju. U Hrvatskoj ćemo u tom fenomenu moći uživati 2. siječnja u točno 3:24h, naravno, ukoliko nas posluži vrijeme tj. vedro nebo bez oblaka.

Podsjećamo, ‘Supermjesec’ je događaj kada Mjesec izgleda 14% veće i 30% sjajnije nego inače. Radi se naime o kombinaciji punog Mjeseca i blizine Mjeseca Zemlji – Mjesec od Zemlje tada mora biti udaljen najviše 360.493 kilometara.

U slučaju ‘Supermjeseca’ koji će se dogoditi krajem siječnja, on se naziva i ‘plavim Mjesecom’ što je neslužbeno ime za drugi ‘Supermjesec’ unutar mjesec dana. Takvo nešto u prosjeku se događa svake dvije i pol godine.

Da bi ovaj fenomen bio još interesantniji, taj će ‘Supermjesec’ biti popraćen i potpunim pomračenjem Mjeseca, pišu 24 sata.

Komentiraj