Prva nagrada Tjedna dizajna liniji namještaja “Tink Things”

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Prvu nagradu četvrtog Tjedna dizajna, koji završava u nedjelju u Zagrebu, osvojio je multidisciplinarni studio Benussi&theFish za liniju namještaja “Tink Things”, kojom nastoje poticati senzorički razvoj djece.

Ove je godine #tdzg Nagrada uvedena kao poticaj dizajnerima za kreativnost i osmišljavanje novih projekata, a o njoj je odlučivao međunarodni žiri hrvatskih i inozemnih stručnjaka i dizajnera, Boris Ljubičić, Mladen Orešić, Severin Filek, Pil Bredhal i OnnyEikhaug.

Između pedeset hrvatskih izlagača izložbe #tdzg Expo “Tink Things” je odabran kao najkompletniji dizajnerski rad koji je ponudio odgovor na ovogodišnju temu Tjedna “U čemu je problem?”, izvijestili su organizatori.

Uz Nagradu, studio Benussi&theFish, koji smatra kako u kontekstu oblikovanja dječje okoline dizajn najčešće ne iskorištava svoj potencijal jer u ne uzima obzir mogućnost utjecaja samoinicirane interakcije s okruženjem na dijete, osvojio je deset tisuća kuna.

Laureati Dorja i Ivan Benussi izrazili su zadovoljstvo što je njihova linija namještaja prepoznata kao cjelovit proizvod, s obzirom da ona, ističu, utječe na rast, razvoj, trenutno raspoloženje te olakšava koncentraciju, pamćenje i učenje.

“Inkluzivni pristup u oblikovanju u obzir uzima različite osjetne potrebe prema ekstremnim pojedincima kroz model procesuiranja podražaja, uz korištenje terapeutskih principa poticanja senzorne integracije. Ovako okruženje je jednako poticajno i zabavno za svu djecu, neovisno o tome imaju li teškoće u osjetnoj obradi”, izjavili su primivši Nagradu.

U okviru Tjedna dizajna proteklih se šest dana na 50 lokacija u Zagrebu predstavilo više od tristo izlagača i održan je niz događanja, izložbi, predavanja, radionica, modnih revija, marketa.

Uz Laubu, kao već tradicionalnu središnju lokaciju manifestacije, za ovogodišnje, četvrto izdanje izgrađen je #tdzg Dizajn Park, tri tisuće četvornih metara veliki pop-up izložbeni prostor, s devet kupola u kojima su se izmijenjivali raznovrsni događaji.

Na #tdzg Expu i #tdzg Marketu predstavljeno je više od dvadeset svjetskih te desetak hrvatskih premijera, od automobila i raznih dizajnerskih predmeta do namještaja i tepiha.

Ovogodišnji partner Tjedna bila je Austrija, pa je, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Designaustria, priređena izložba suvremenog austrijskog dizajna.

U suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt bila je postavljena izložba hrvatske tvornice namještaja Bothe & Ehrmann, osnovane 1895. godine, koja je svojedobno bila najveća tvornica namještaja Austro-ugarske monarhije te dvorski dobavljač.

Tjedan dizajna Zagreb, skraćeno #tdzg,  je gospodarsko-kulturna, izlagačka i promotivna manifestacija nastala kroz programsku participaciju niza organizacija, tvrtki, inicijativa pojedinaca iz Hrvatske, regije i svijeta. Njegov je cilj  umrežavanje i jačanje suradnje te otvaranje strukovnoga dijaloga unutar sektora kreativnih industrija.

Komentiraj