PRVA KARADŽIĆEVA IZJAVA “Zar Europa nakon Pariza i Bruxellesa ne zna protiv koga smo se mi borili?”

EPA/STRINGER

“Zar Europa nakon Pariza i Bruxellesa ne zna protiv koga smo se mi borili?”, prva je izjava Radovana Karadžića, koju prenose Večernje novosti, nakon što je u četvrtak na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Karadžić je presudu odslušao potpuno ledenog lica, bez ikakve vidljive emocije. Raspravno vijeće utvrdilo je da je kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina -Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice. Proglašen je krivim u 10 od 11 točaka optužnice.

Sud je utvrdio da je postojao plan sudionika udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premještanje žena, djece i starijih muškaraca te fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmjere genocida.

Sud je utvrdio da je u BiH postojao “sustavni i organizirani obrazac zločina nad bosanskim muslimanima i Hrvatima” koji su prisilno raseljeni, protupravno uhićivani i zatočeni u 50 zatočeničkih objekata u kojima su vladali nehumani uvjeti života.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. srpnja 1995. godine. Uhićen je 21. srpnja 2008. u Srbiji gdje se godinama skrivao i radio pod imenom dr. Dragan Dabić. ICTY-ju je izručen je devet dana kasnije. Suđenje je započelo 26. listopada 2009., a završne riječi održane su krajem rujna 2014.

Mišetić zbunjen presudom

Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine, u četvrtak je u povodu presude Haškog suda Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora, na svom Twitter računu izrazio zbunjenost odlukom zapitavši se što je propustio u presudi Karadžiću kada su drugi za manje zločine dobili veće kazne.

“Galić je dobio doživotni zatvor za granatiranje Sarajeva. Tolimir je kažnjen doživotnim zatvorom za Srebrenicu. Karadžiću 40 godina za Sarajevo i Srebrenicu zajedno. Što propuštam?”, zapitao se Mišetić.

Komentiraj