Donacijom 150 udžbenika ‘Moj novac, moja budućnost’ u prostorima Prve gimnazije u Novom Zagrebu financijska pismenost je prvi puta postala dio obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Iako je za sad predmet fakultativan, za hrvatsko društvo, u kojem se izuzetno mnogo ljudi bori s financijskim problemima, radi se o velikom i važnom koraku. Mjerenje financijske pismenosti provedeno u 2016. godini pokazalo je naime da od svih ispitanih grupa, mladi imaju najniži stupanj svijesti, znanja i potrebnih vještina da donose ispravne financijske odluke.

Prva gimnazija u Zagrebu prva je škola u Hrvatskoj koja je svojim učenicima omogućila stjecanje znanja u području financijske pismenosti putem udžbenika ‘Moj novac, moja budućnost’. Ponosni smo na to što i u ovom području predvodimo trendove u obrazovanju i vjerujemo da će naši učenici i njihovi roditelji to prepoznati i cijeniti”, poručila je ravnateljica Prve gimnazije, Dunja Marušić Brezetić.

Kurikulum fakultativnog predmeta Financijska pismenost zasnovan je na prvom hrvatskom udžbeniku financijske pismenosti ‘Moj novac, moja budućnost’ nastalog u suradnji Udruge Štedopis i Visa Europe.

Sadržaj udžbenika odobren je od nacionalnog sustava za upravljanje obrazovanjem – Agencije za odgoj i obrazovanje te usklađen s Programom međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za srednje škole, a fokus je na temama osobnih financija. Tako će učenici stjecati znanja o tome što je novac i kako ga koristiti u svakodnevnom životu, kako odgovorno upravljati osobnim proračunom, štednjom, ulaganjima te svojim pravima kao korisnika financijskih proizvoda i usluga.

“Već 20 godina tvrtka Visa radi na razvijanju inovativnih, besplatnih programa financijske pismenosti da bi pomogla ljudima da nauče osnove osobnih financija. Ponosni smo na suradnju sa Štedopisom u Hrvatskoj i sretni što danas uručujemo udžbenike financijske pismenosti u ruke onih kojima će najviše koristiti – profesora i učenika”, poručio je Davor Kršul, Visa country manager u Hrvatskoj.

Ukupno će školama diljem Hrvatske biti donirano više od 5 000 udžbenika. Sadržaj udžbenika ‘Moj novac, moja budućnost’ podijeljen je u četiri cjeline: Zaštita potrošača (dr.sc. Andrea Razum), Novac (prof.dr.sc. Marijana Ivanov), Financijske institucije i proizvodi (prof.dr.sc. Marijana Ivanov) i Planiranje osobnih financija (dr.sc. Dajana Barbić).

Sadržaj udžbenika svim zainteresiranim roditeljima i učenicima dostupan je za preuzimanje potpuno besplatno na mrežnim stranicama Štedopisa – www.stedopis.hr.

“Namjera je tako da svi učenici, i oni u Zagrebu i oni na Lastovu ili u Vukovaru, imaju jednaki pristup financijskom obrazovanju, a time i jednake šanse za bolje financijske odluke”, rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa i urednica udžbenika.

Komentiraj