PRUŽITE ORGANIZMU PREDAH Isprekidani post i sve što trebate znati o njemu

Autor:

Stephen French / Alamy / Alamy / Profimedia

Isprekidani ili povremeni post već je neko vrijeme trend među onima koji se žele riješiti viška kilograma. Razlog popularnosti isprekidanog posta leži u činjenici da ga je lako provoditi. Ne morate previše brinuti o tome što jedete, brojati grame i kalorije, razvrstavati proteine i ugljikohidrate.

Sve što trebate je jesti i ne jesti određeno vrijeme. U periodu dok jedete, možete jesti što god želite. Naravno, bilo bi pametno i zdravo jesti kvalitetne, sezonske i nutritivno bogate namirnice te šećer svesti na minimum ili izbaciti.

U vrijeme dok ne jedete, ne jedete ništa i organizam odmara nakon što probavi posljednji obrok. S obzirom na trajanje perioda bez hrane i vremena u kojem jedemo, razlikujemo nekoliko vrsta isprekidanog posta, a tri su glavna: 16:8, 5:2 i 24.

Isprekidani post 16:8

Ova vrsta posta traži od vas da u periodu od osam sati jedete pa 16 sati gladujete. Može zvuči zastrašujuće, no u praksi se svodi na preskakanje večere i kasni ručak. Dovoljno je da zadnji obrok u danu pojedete u 17 sati. Idućeg jutra možete doručkovati u devet sati. Ako ne možete zamisliti buđenje bez kave, popijte crnu nezašećerenu kavu i nećete prekinuti post.

U vrijeme dok ne jedete smijete piti, kako smo već spomenuli, crnu kavu, vodu i nezaslađene biljne čajeve.

Isprekidani post 5:2

Ovaj post podrazumijeva da pet dana jedete uobičajeno pa dva dana postite. Ne preporučuje se dva dana u komadu postiti, već ih rasporediti kroz tjedan. Primjerice utorkom i petkom postite, ostale dane jedete.

U dane kada postite smijete unijeti 500 do 600 kalorija, odnosno jesti minimalno. Bilo bi najbolje da za ručak i večeru pojedete povrtnu juhu i kuhano povrće, a dan započnete svježe cijeđenim voćnim sokom.

24-satni post

Ovaj posti svodi se na preskakanje hrane jedan dan. Izaberite dan ili dva u tjednu u kojem ćete kvalitetno doručkovati i ručati pa ne jesti ništa do idućeg ručka (idućeg dana). U međuvremenu pijte biljne čajeve i vodu. Osobito ljeti pazite na to da unesete dovoljno tekućine u organizam.

Isprekidani post pomoći će regulirati šećer u krvi, smanjiti upale u organizmu, potaknuti detoks, razbistriti um, povećati energiju, povećati kvalitetu sna i pomoći vam da se odmorite i zdravo smršavite.

Bitno je da se u periodima u kojima se jede, jede kvalitetno te da se tijekom provođenja isprekidanog posta sluša svoje tijelo. Varijacije povremenog posta nisu dan za varanje u kojem možete pojesti sve što va dođe pod ruku jer bi to bilo kontraproduktivno i loše za zdravlje.

Također, ako imate zdravstvenih problema, bilo bi dobro da se prije započinjanja ovog načina prehrane posavjetujete sa svojim liječnikom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.