FaH

‘PROVOKATIVNA UPOZORENJA’: Trump u vezi Irana kaže kako “ništa nije isključeno”

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da ne isključuje niti jednu opciju kada se radi o Iranu, kojemu je u četvrtak već poslao upozorenje zbog nedavnog ispaljivanja rakete.

“Ništa nije isključeno”, odgovorio je bez dodatnih pojašnjenja američki predsjednik novinaru na pitanje jesu li isključene vojne akcije.

Nekoliko sati ranije, novi republikanski predsjednik je u jutarnjem tweetu naglasio da je Iranu uputio “službeno upozorenje” nakon što je ta zemlja u nedjelju izvela raketno testiranje.

Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn je upotrijebio iste izraze i kritizirao “destabilizirajuće ponašanje” Irana na Bliskom istoku, ali je izbjegao odgovoriti koje mjere se razmatraju.

Teheran je u četvrtak američka upozorenja nazvao “neutemeljenima i provokativnima”.

Pentagon je odbio komentirati Trumpovo upozorenje Iranu. “Nemam vam ništa za reći… Upućujem vas na Bijelu kuću oko objašnjenja izjava”, rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

Napetosti između Teherana i Washingtona su se naglo pojačale nakon što je 20. siječnja Trump stupio na dužnost.

Osim Trumpove uredbe o imigraciji, neizvjesna je i sudbina nuklearnog sporazuma iz srpnja 2015. kojemu se novi američki predsjednik protivi.

Komentiraj