PROVEDBA AKCIJSKOG PLANA: Prvi “Energetski dan” u Pazinu

Goran Kovacic/PIXSELL

U sklopu provedbe mjera Akcijskog plana energetski održivog razvitka u subotu je u Pazinu održan prvi Energetski dan Grada Pazina.

Pazin je 2013. potpisao Povelju gradonačelnika, kojoj su pristupili i mnogi europski gradovi, kako bi se postigla kvaliteta zaštite okoliša kakvu propisuje Europska unija.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić naglasio je kako je cilj da se do 2020. uštedi 20 posto energije što se planira ostvariti kroz tri ključne mjere energetske učinkovitosti – na zgradama, u prometu i u javnoj rasvjeti.

“Energetski dan je prigoda da se javnosti sve to predstavi kroz tehnike i tehnička rješenja, ali i kroz mogućnosti sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti i uštede energije, a u konačnici i zaštite okoliša”, poručio je Krulčič.

Energetski dan Grada Pazina otvorio je istarski župan Valter Flego, koji je i član Odbora za ekonomsku politiku i zaštitu okoliša pri Odboru europskih regija. Naglasio je da treba poštovati smjernice EU vezane za energetsku učinkovitost te da Istra u tome predstavlja primjer dobre prakse.

Po njegovim riječima, Istra je do sada izradila mnoge planove za smanjenje emisije CO2 koji se provode kroz aktivnosti gradova i općina.

Program Energetskog dana počeo je predstavljanjem projekta Društva bibliotekara Istre i Gradske knjižnice Pazina “Zelena knjižnica”, dok je Istarska razvojna agencija IDA predstavila programa “Life SEC Adapt” o poticanju korištenja obnovljivih izvora energije.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]