PROTUZAKONITO PRESAĐIVANJE U HRVATSKIM BOLNICAMA: ‘Ministar Hebrang u aferi oko rožnica ponaša se kao klaun’

Objavljeno u Nacionalu br. 432, 2004-02-24

U nekim hrvatskim bolnicama rožnice su proteklih godina presađivane bez testa na sidu, a ministar Hebrang taj skandal oklijeva istražiti

“U nekim hrvatskim bolnicama rožnice su proteklih godina presađivane bez testa na sidu, a ministar Hebrang taj skandal oklijeva istražiti. Umjesto da je odmah nakon što sam ga izvijestio o tome hitno u te bolnice poslao inspekciju, ministar zdravstva oteže s osnivanjem posebnog povjerenstva i time omogućuje falsicificiranje liječničkih dokumentacija”, tvrdi bivši predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a dr. Nikica Gabrić.

Indicije o nezakonitim i nemarnim operacijama presađivanja rožnice do hrvatske su javnosti doprle prilikom televizijskog sučeljavanja Andrije Hebranga i Nikice Gabrića krajem siječnja ove godine. Na Hebrangovu optužbu o Gabrićevu sukobu interesa voditelj Lions hrvatske očne banke progovorio je o problemu koji se već godinama skriva od javnosti. Budući da je presađivanje svježih rožnica u razvijenim zemljama odbačeno kao staromodan i nesiguran medicinski postupak, 1995. je Gabrić u Zagrebu utemeljio prvu hrvatsku očnu banku, smjestivši je u Opću bolnicu “Sveti Duh”. Sredinom listopada 2001. odlukom tadašnje ministrice zdravstva Ane Stavljenić-Rukavine Gabrićeva očna banka postaje i Referentni centar Ministarstva zdravstva za transplantaciju rožnice. Osim prikupljanja i obrade, centar je zadužen i za sastavljanje liste čekanja po kojoj se bolesnicima presađuju rožnice. Većina hrvatskih bolnica uspostavila je kvalitetnu suradnju s osnovanom očnom bankom i u potpunosti odbacila presađivanje svježih rožnica iz više razloga. Jedan od razloga je kompliciranost presađivanja svježih rožnica, jer se mora izvršiti 24 sata od smrti donora, pa se takve operacije uvijek obavljaju na brzinu, no najveći je razlog nemogućnost detaljne medicinske provjere tkiva: da bi se transplantat testirao na eventualno bakteriološko ili gljivično zagađenje, u što su uključeni i testovi na hepatitis B i C te HIV, u načelu je potrebno četiri do pet dana, što konceptu očnih banaka i daje potpuni smisao ? u njima se rožnica može održavati do 30 dana i u tom se vremenu mogu načiniti temeljite pretrage donorskog tkiva.

Međutim, neke hrvatske bolnice, među ostalima i Rebro, proteklih su godina osim rožnica dobivenih iz Gabrićeve očne banke svojim pacijentima presađivali i svježe rožnice, a podaci o ishodima tih operacija nikad nisu stigli do Referentnog centra za presađivanje rožnice. Na Gabrićevo inzistiranje da aktualni ministar zdravstva u sporne bolnice žurno pošalje inspekcije koje bi ispitale indicije o neregularnim operacijama, Hebrang je izjavio da će u najkraćem roku imenovati posebno povjerenstvo za navedene slučajeve. Međutim, ravnatelji hrvatskih bolnica ubrzo su ustvrdili da u njihove ustanove nije pristigla nikakva inspekcija, pa su mnogi od njih posumnjali u namjere i ishod Hebrangova obećanja: ako se povjerenstvo uopće i osnuje, odugovlačenjem će se onima koji su vršili neregularne operacije dati mogućnost da falsificiraju dokumente o operacijama dodajući im rezultate testova koji zapravo nikad nisu obavljeni.

“Kad netko opljačka banku ili ubije čovjeka, policija odmah kreće u potjeru jer je logično očekivati da prijestupnik uništi ili sakrije dokaze svog djela”, objasnio je Gabrić, “a u ovom slučaju se onima koji su prekršili sva pravila daju dani i tjedni da ‘srede’ svoju dokumentaciju.” Početkom veljače Gabrić je ministru zdravstva počeo slati dopise u kojima ga moli da što prije osnuje povjerenstvo i da ga primi na razgovor, budući da Lions očna banka posjeduje dokaze o nekim operacijama, no iz Hebrangova kabineta nije stizao odgovor. “Nakon nekoliko dana saznao sam da je Hebrang osnovao povjerenstvo, ali sastavljeno od liječnika čiji se rad i trebao kontrolirati. Nigdje u svijetu nije normalno da osumnjičeni istražuje samog sebe, pa sam ministru Hebrangu poslao dopis u kojem ga molim da izmijeni sastav povjerenstva.” U međuvremenu je Hebrang nekoliko puta preinačio imena na listi povjerenstva, no konačni sastav i smjernice rada povjerenstva postale su najstroža tajna Ministarstva zdravstva.

Na prošlotjednoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku bivša potpredsjednica Vlade i članica Odbora Željka Antunović upitala je ministra Hebranga je li osnovao povjerenstvo i ima li kakvih rezultata njihova rada. Kako saznaje Nacional, ministar Hebrang je pred svim članovima Odbora izjavio da je povjerenstvo osnovano, da su neki inspektori već krenuli u obilazak ustanova i da su “tamo svašta našli”. Međutim, Nacionalovi izvori bliski ravnateljima nekih zagrebačkih bolnica uvjeravali su da u bolnice do kraja prošlog tjedna nije stigla nikakva inspekcija te su izražavali čuđenje na ministrove izjave o izvršenim nadzorima. Upitan za komentar, ministar Hebrang proteklog je vikenda Nacionalovom novinaru priopćio da povjerenstvo još nije osnovano, a za glavnog krivca prozvao je Gabrića: “Svaki put kad sastavim povjerenstvo, netko iz mog ministarstva tu informaciju prenese Gabriću, čime se sustavno onemogućuje da povjerenstvo započne s radom. Osim mene, samo je troje ljudi u Ministarstvu zdravstva znalo sastave povjerenstva, pa ću ubrzo utvrditi o kome je riječ. Naime, ta se osoba u sprezi s dr. Gabrićem ogrješuje o članak 27. Zakona o državnim službenicima, koji propisuje da službenici Ministarstva ne smiju odavati službene tajne trećim osobama. Riječ je o teškoj povredi službene dužnosti, za što će se, čim utvrdim o kome je riječ, osoba koja pomaže dr. Gabriću udaljiti iz službe”, rekao je ministar Hebrang.

Nacionalovi izvori tvrde da je ministar Hebrang krajem prošlog tjedna konačno sastavio listu članova povjerenstva, no nije ih imenovao jer neki od predloženih kandidata ne žele prihvatiti imenovanje u povjerenstvo, imajući u vidu opseg čitave afere i pretpostavljajući da će se morati sukobiti s kolegama koji su obavljali nepropisne operacije. Tako Nacional iz pouzdanih izvora saznaje da je Hebrangov posljednji popis uključivao inspektoricu u ministarstvu stomatologinju Vesnu Sokol, HDZ-ova saborskog zastupnika dr. Kaju Bućana, nacionalnu koordinatoricu za transplantacije dr. Mirelu Bušić te dr. Milivoja Petelina s Očnog odjela KB Dubrava. Od izvora u KB Dubrava Nacional saznaje da je Petelin već obavijestio ministra Hebranga da namjerava odustati od članstva u povjerenstvu jer, kako tvrde izvori, “ne želi ulaziti u neugodnu situaciju i suočiti se s kolegama liječnicima koji su prilikom operacija u kojima su korištene svježe rožnice kršili propise”. Tijekom proteklog vikenda Gabrić je sa službenog puta u Italiji u telefonskom razgovoru s Nacionalovim novinarom komentirao aferu: “Andrija Hebrang od hrvatskog zdravstva radi cirkus u kojem je sebi namijenio ulogu krotitelja lavova, no pretvorio se u cirkuskog klauna čije predstave traju samo jedan dan.”

Komentiraj

Source:Plamenko Cvitić