PROTUTERORISTIČKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU Sprema se ‘Europski 11. rujan’?

EPA/IAN LANGSDON

Nakon terorističkih napada na Pariz u studenom prošle godine, protuteroristički stručnjaci upozoravaju kako bi Europa u 2016. godini mogla biti suočena s brojnim terorističkim napadima, koji će odnijeti velik broj života. Te napade stručnjaci uspoređuju s 9/11, napadom na njujorške ‘Blizance’, piše agencija AFP.

Jedan protuteroristički dužnosnik rekao je kako su koordinirani napadi na Pariz 13. studenog ‘ništa’ prema onom što bi nam budućnost mogla donijeti.

“Krećemo se prema europskom 9/11, nizom simultanih napada koji će se dogoditi istog dana u nekoliko zemalja”, upozorio je u razgovoru za agenciju AFP. “Biti će to vrlo koordinirani napad. Znamo da teroristi rade na tome”, dodao je. Neimemovani je dužnosnik istaknuo i kako takozvana Islamska država refrutira i trenira velik broj Europljana, a cilj im je poslati ih u zemlju odakle su došli.

Ističe kako su takvi borci savršeni za izvođenje napada jer imaju potrebne dokumente, poznaju jezik, mjesta i oružje. “Zaustavili smo velik broj takvih borava, ali ima ih sve više. Preopterećeno smo. Neki će se probiti do svog cilja, neki već jesu”, ističe.

Protuteroristički stručnjaci primjetili su kako se profil terorista mijenja. “Imamo ultraradikalne pojedince koji se vraćaju, spremni su za bitku. Prije smo imali većinom muškarce koji su napravili grešku, ne shvaćajući da rat može biti bolan. Ali sada, imamo pojedince koji imaju točno zacrtan plan, i njega se drže”, priča dužnosnik.

I dok se sigurnosne agencije, policija i vojska adaptiraju na prijetnje Islamske države, i druga se strana mijenja jednakom brzinom. “Ne učimo samo mi na pogreškama, uči i druga strana”, ističe.

Veliki broj planiranih napada u Europi već je zaustavljen. Yves Trotingonm, nekadašnji analitičar za francusku obavještajnu agenciju DGSE, tako navodi primjer planiranog napada iz kolovoza 2010. godine, kada je al-Qaeda planirala simultane napade diljem Europe. Ekipe militanata trebale su stići u zapadnu Europu, pokupiti oružje i materijal ostavljen za njih”, kaže dodajući kako su takvi višestruki napadi najveća prijetnja u 2016. godini.

Trotignon upozorava i kako teroristi vrlo brzo uče i adaptiraju se. “Istražuju, proučavaju sve što ima veze sa tematikom. Vidjeli su da je trebalo dva i pol sata da se pokrene racija u Bataclanu”, prisjećajući se 13. studenog i pucnjave i talačke krize u koncertnoj dvorani u kojoj e ubijeno gotovo 100 ljudi.

Situacija je sve ozbiljnija, kako napadači postaju sve sofisticiraniji. “Ako se kvaliteta napada popravi, onda imamo ogroman problem”, kaže Trotignon upozoravajući kako su sigurnosni stručnjaci vrlo pesimistični s najavama za 2016. godinu.

Komentiraj